El segon Informe Vilardell avala la demanda de MC d’incrementar la participació i la gestió clínica del metge

dilluns, 26 juliol, 2010

El segon Informe Vilardell, elaborat per un grup d’experts per a la racionalització i el finançament de la despesa sanitària, avala la demanda de Metges de Catalunya (MC) d’incrementar la participació dels professionals en el sistema i de potenciar l’autonomia de gestió clínica.

El document, que s’ha redactat a petició dels departaments d’Economia i Salut, també proposa impulsar el nou professionalisme, garantir un nou model retributiu que reconegui la tasca dels professionals d’acord amb la seva responsabilitat, dedicació i compliment d’objectius i superar les relacions bilaterals fragmentades entre els agents sanitaris, uns plantejaments defensats per MC en tots els àmbits de negociació que reforcen la conveniència d’establir un conveni mèdic.

No obstant això, l’organització considera que el nou text és un remake del document que el grup d’experts ja va lliurar al Govern el 2005, perquè recull i referma en gran part les propostes de la primera versió.

En aquest sentit, el sindicat mostra el seu desacord amb el balanç positiu que fa el Govern de l’aplicació del primer Informe Vilardell, ja que molts dels plantejaments de 2005 no s’han d’haver complert, si cinc anys més tard els mateixos experts reiteren les fórmules per frenar la despesa sanitària.

Amb aquestes dues versions dels documents, MC creu que el Govern de la Generalitat ja no té excuses per prendre una decisió política sobre com millorar la racionalització i el finançament de la despesa sanitària.

A més, el sindicat reclama a l’Administració que no utilitzi les conclusions dels experts i l’actual situació de crisi per aplicar només aquelles mesures que impliquin una retallada de pressupostos, plantilla, cartera de serveis o un augment de taxes i de copagaments.

MC insisteix que el debat sobre el copagament per l’ús dels serveis s’ha de plantejar com a última alternativa per garantir la sostenibilitat financera del sistema i sempre després d’una anàlisi allunyada de les urgències conjunturals de la crisi.

Abans és partidari d’explotar altres vies per racionalitzar la despesa com incrementar els recursos sanitaris, aprimar l’estructura administrativa, desburocratitzar el sistema, millorar les polítiques d’educació sanitària i corresponsabilitzar el ciutadà en el bon ús dels serveis.

Medicaments
El segon Informe Vilardell aposta, entre altres mesures, per revisar el mecanisme actual de copagament dels productes farmacèutics en funció de la renda i el patrimoni, i sota criteris d’equitat social. També proposa que es cobri pels serveis addicionals, relacionats exclusivament amb el confort que no siguin substantius per a l’assistència sanitària.

Alhora defensa l’actualització de la cartera de serveis a partir de criteris d’evidència sobre el cost-efectivitat de la prestació i l’increment dels impostos indirectes sobre el tabac i l’alcohol, a efectes de reduir-ne el seu consum i augmentar la recaptació.