El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC), en contra del criteri que ha aplicat en altres sentències, ha admès que les hores de guàrdia de presència física que superen la jornada ordinària dels metges de la Xarxa Hospitalària d’Utilització Pública (XHUP) són hores extraordinàries i s’han de retribuir, com a mínim, al preu de l’hora ordinària de treball.
La sentència del TSJC respon a una demanda que va interposar Metges de Catalunya (MC), en representació de 132 facultatius d’un hospital concertat de la província de Barcelona. La qüestió en litigi era determinar si les hores de guàrdia de presència (jornada complementària d’atenció continuada) s’han de pagar als preus que fixa el conveni col·lectiu de la XHUP (per sota del preu de l’hora ordinària) o l’Estatut dels treballadors.
El jutge parteix de la base que la guàrdia de presència no és una expectativa de treball, sinó que s’ha de considerar temps de treball a tots els efectes, d’acord amb la directiva europea 93/104 (article 6.2). D’altra banda, confirma que les hores d’atenció continuada (guàrdies) són hores extraordinàries i que s’han de retribuir segons el que estableix l’Estatut dels treballadors (article 35.1):
“Tindran la consideració d’hores extraordinàries aquelles hores de treball que es facin per sobre de la duració màxima de la jornada ordinària de treball (...). Mitjançant conveni col·lectiu o, si no n’hi ha, contracte individual, s’optarà entre abonar les hores extraordinàries en la quantia que es fixi, que en cap cas no podrà ser inferior al valor de l’hora ordinària, o compensar-les amb temps equivalents de descans retribuït”.
Per al TSJC, l’articulat de l’Estatut dels treballadors és una norma legal imperativa i de dret necessari que no es pot rebaixar a través de la negociació col·lectiva. No obstant això, la paraula final la té el Tribunal Suprem que haurà d’unificar la doctrina, una vegada resolgui la vintena de demandes que MC ha presentat per la mateixa causa.