El TSJC dóna la raó a Metges de Catalunya i reconeix que l’import de l’hora de guàrdia a la XHUP no pot ser inferior al de l’ordinària

divendres, 6 novembre, 2009

El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha donat la raó a Metges de Catalunya (MC) i ha reconegut que l’import de l’hora de guàrdia a la xarxa sanitària concertada (XHUP) no pot ser inferior al valor de l’hora ordinària de treball, en contra de les tesis de les patronals Unió Catalana d’Hospitals (UCH) i Consorci Hospitalari de Catalunya (CHC) i dels sindicats no mèdics UGT i CCOO.

La sentència del TSJC s’empara en l’article 35.1 de l’Estatut dels Treballadors (ET) que assenyala que “tindran la consideració d’hores extraordinàries aquelles hores de treball que es facin sobre la duració màxima de la jornada ordinària de treball (...). Mitjançant conveni col·lectiu o, si no n’hi ha, contracte individual, s’optarà entre abonar les hores extraordinàries en la quantia que es fixi, que en cap cas podrà ser inferior al valor de l’hora ordinària (...)”.

La resolució judicial puntualitza, però, que els metges de la XHUP començaran a percebre l’hora de guàrdia com a mínim al preu de l’hora ordinària, quan superin la jornada anual màxima de 1.826 hores que estableix l’Estatut dels Treballadors.

En aquest sentit, el tribunal dictamina que el personal sanitari inclòs en l’àmbit del conveni col·lectiu de la XHUP es regeix per l’Estatut dels Treballadors i no pas per l’Estatut Marc, que no reconeix l’hora de guàrdia com a hora extraordinària.

D’altra banda, el TSJC entén que el preu de l’hora ordinària de treball es calcula dividint la suma de les retribucions fixes i variables per la jornada anual del metge, càlcul que fins ara les patronals restringien només als conceptes salarials fixos per rebaixar-ne l’import.

El sindicat considera que la sentència és un pas endavant per acabar amb la pràctica abusiva, denigrant i incomprensible de les patronals sanitàries de retribuir l’increment de la jornada laboral del metge a un preu inferior a l’hora ordinària de treball.

L’any 2006 el mateix tribunal ja va sentenciar a favor de MC i va admetre que la retribució de l’hora de guàrdia havia de ser, com a mínim, igual a la de l’hora ordinària, però les patronals sanitàries i els sindicats no mèdics UGT i CCOO van aprovar posteriorment, en el marc del setè conveni col·lectiu, la fórmula per abaratir l’import de la guàrdia i, així, contrarestar els efectes de la sentència.

Aquesta circumstància va provocar que un gran nombre de metges de la sanitat concertada presentessin una demanda individual a través de MC però, paral·lelament, les patronals van interposar un conflicte col·lectiu davant el TSJC per paralitzar-les. Ara, tres anys més tard, l’alt tribunal català ha sentenciat en contra de les patronals.