Les persones graduades en Medicina i Cirurgia a l’estat espanyol són nivell màster. Així ho estableix la normativa vigent, que determina que els llicenciats i graduats en Medicina poden acreditar la seva titulació amb un nivell màster corresponent al nivell 3 del Marc Espanyol de Qualificacions per a l'Educació Superior (MECES) i al nivell 7 del Marc Europeu de Qualificacions (EQF).
Es tracta d’una categoria limitada a determinats grups professionals, en funció del nombre de crèdits cursats. I és que, en aquest cas, els estudis de Medicina equivalen a 360 crèdits ECTS universitaris repartits en sis anys, mentre que la majoria dels graus acostumen a constar de 240 crèdits ECTS i una durada de quatre anys acadèmics. Per aquest motiu, les persones titulades en Medicina abans de l’aplicació del Pla Bolonya tenen dret a la doble titulació, i l’únic requisit és sol·licitar-ho oficialment.
El procediment per fer-ho és simple. Cal accedir a la seu electrònica de la pàgina web del Ministeri d’Educació, seleccionar l’opció de cercar tràmits i introduir-hi el text “nivel MECES”. Tot seguit, s’ha de triar Correspondencia entre Títulos Oficiales y niveles MECES i accedir-hi com a interessat. En aquest punt, cal identificar-se amb el DNI o certificat electrònic, la cl@ve permanent o la cl@ve PIN. Un cop dins, ja es pot fer la sol·licitud del certificat i descarregar-ne una còpia. És important tenir en compte que aquest certificat d’equivalència només està disponible per a les persones que han obtingut el títol universitari oficial de l’estat espanyol pre-Bolonya, és a dir, de l’antic catàleg.
Així doncs, Metges de Catalunya (MC) insta tot els metges i metgesses, psicòlegs i psicòlogues, odontòlegs i odontòlogues, i farmacèutics i farmacèutiques a obtenir el document per acreditar aquest reconeixement i, alhora, l’organització insisteix en reclamar al Ministeri que es creï una nova categoria professional específica –l’A1 plus– que posi en valor la formació i la responsabilitat del col·lectiu. I és que, un metge o metgessa, necessita un mínim d’onze anys de formació –sis d’estudis universitaris i cinc de residència– abans de poder exercir la professió. En aquest sentit, el sindicat considera “il·lògic” que encara no s’hagin reconfigurat els grups professionals a l’Estatut Bàsic de l'Empleat Públic (EBEP) i que no es reconeguin prou l’exigència i l’esforç del personal mèdic.