Els hospitals concertats de Catalunya faran vaga els propers 14, 15, 21 i 22 de novembre

Els sindicats representats a la mesa de negociació de la Xarxa d'Hospitals d'Utilització Pública (XHUP), entre els quals hi ha l'Agrupació de Metges i Infermeres de Catalunya (AMIC) - integrada pel Sindicat de Metges de Catalunya (SMC-CESM), pel Sindicat d'Infermeria de Catalunya (SATSE) i per la Federació d'Associacions de Metges d'Hospitals de Catalunya (FAMHOC) - han convocat una vaga els propers 14, 15, 21 i 22 de novembre als hospitals concertats per exigir el desbloqueig de la negociació del conveni col·lectiu que està paralitzat des de principis d'any. A més d'aquestes aturades, els agents socials tenen previst concentrar-se davant la conselleria de Sanitat a Barcelona (Trav. de les Corts, 131-159) el 15 de novembre, a les 12.00 hores.

Els treballadors de la XHUP reclamen l'equiparació de les seves condicions laborals amb els professionals dels centres hospitalaris públics i la recuperació del poder adquisitiu amb un increment salarial del 5% per al 2001 i l'aplicació de l'IPC real per al 2002 i al 2003. També exigeixen un augment de les plantilles per poder garantir una assistència sanitària de qualitat, l'aplicació de la directiva europea 93/104 que, entre d'altres aspectes, obliga els hospitals a computar les guàrdies mèdiques de presència física dins la jornada laboral i reclamen un sistema d'incentivació i desenvolupament professional.

Les negociacions amb les dues patronals que gestionen els hospitals concertats, Unió Catalana d'Hospitals (UCH) i Consorci Associació Patronal Sanitària (CAPS), estan bloquejades des del passat mes de gener i, en cap moment, aquestes han mostrat voluntat de negociar unes millores laborals que, en alguns casos, han estat avalades per decisions judicials. Una sentència recent del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) obliga els centres hospitalaris concertats a computar les guàrdies mèdiques de presència física dins la jornada laboral, sobre la base de la directiva europea 93/104. Amb aquesta sentència, el TSJC desestima una demanda presentada per les patronals UCH i CAPS que pretenien que l'esmentada directiva no fos d'aplicació als hospitals de la XHUP.

Si no es produeix un canvi d'actitud per part de la patronal del sector en els propers dies, fet que els sindicats consideren "poc probable", uns 15.000 treballadors dels hospitals concertats estaran cridats a mobilitzar-se.