Els metges dels hospitals públics de l'ICS reclamen l'equiparació salarial amb la mitjana europea

Els metges dels hospitals públics de l'Institut Català de la Salut (ICS) reclamen un augment retributiu que equipari els seus sous amb la mitjana salarial dels facultatius europeus. Aquesta ha estat una reivindicació constant i majoritària en les vuit assemblees que, avui, ha convocat el Sindicat de Metges de Catalunya (SMC-CESM) als hospitals Germans Trias i Pujol de Badalona; Hospital Vall d'Hebron i Hospital de Bellvitge de Barcelona; Hospital de Viladecans; Hospital Verge de la Cinta de Tortosa; Hospital Arnau de Vilanova de Lleida, Hospital Joan XXIII de Tarragona i Hospital Josep Trueta de Girona. La secretària de la divisió d'Hospitals del SMC-CESM, Marta Suárez, afirma que les retribucions dels metges dels hospitals catalans "són de les més baixes de la Unió Europea i, en canvi, tenim un dels millors sistemes sanitaris del món". Suárez afegeix que els salaris "no s'adiuen a la responsabilitat, a la professionalitat i a la càrrega assistencial que suportem i el metge ja n'està cansat, d'aquest greuge".

A Catalunya, el salari mitjà d'un metge d'hospital és de 36.000 euros anuals. Només a Grècia els salaris són lleugerament inferiors, mentre que a països com Portugal, Itàlia, França, Bèlgica, Alemanya o el Regne Unit aquesta mitjana supera amb escreix el doble de les percepcions de la sanitat pública catalana, segons dades de la Federació Europea de Metges Assalariats (FEMS).

Durant les assemblees, també s'ha evidenciat la necessitat que l'Administració desenvolupi una carrera professional amb un sistema d'ascensos, segons l'activitat assistencial del metge (valorant la seva feina qualitativament i quantitativa), la formació continuada i la investigació. Cada nivell d'aquesta carrera hauria de tenir associat un complement retributiu just. Per últim, els metges, que han participat massivament a les assemblees, han exigit que es respectin les directives europees sobre la regulació de la jornada laboral i dels descansos i han demanat que els metges interns residents (MIR) puguin descansar després d'una jornada de guàrdia de 24 hores, dret que se'ls nega en els seus contractes.

COMPARACIÓ DE LES RETRIBUCIONS DELS METGES D'HOSPITAL EN DIFERENTS PAÏSOS DE LA UE (*)

PAÍS
Salari a l'inici de la trajectòria professional
Salari al final de la trajectòria professional
Regne Unit
80.000
120.000
Alemanya
45.000
80.000
Bèlgica
75.000
87.000
França
38.000
79.000
Itàlia
30.000
75.000
Portugal
35.000
60.000
Catalunya
33.000
36.000
(*) Imports salarials anuals en euros, corresponents a 2001.
Font: Federació Europea de Metges Assalariats (FEMS)