Els MIR de l’Hospital Vall d’Hebron arriben a un acord amb la gerència del centre i desconvoquen la vaga indefinida

dijous, 12 maig, 2005

Els metges interns residents (MIR) de l’Hospital Vall d’Hebron de Barcelona han desconvocat la vaga indefinida que van començar dimarts passat, 10 de maig, per reclamar millors condicions de treball, després que la gerència del centre hagi donat resposta a les principals reivindicacions del col·lectiu i s’hagi compromès a no adoptar cap mesura disciplinària contra els facultatius.

Els MIR han expressat la seva satisfacció per l’acord assolit ja que contribueix a dignificar el seu treball i a millorar la qualitat assistencial. Malgrat això, han recordat que la gerència hauria pogut evitar l’aturada, si s’hagués segut a dialogar amb els metges fa cinc mesos, quan li van plantejar el conflicte.

D’altra banda, el col·lectiu ha denunciat que diversos companys MIR han patit coaccions i amenaces per secundar la vaga. Finalment, els residents han agraït el suport que han rebut de tot el personal del complex hospitalari Vall d’Hebron, de facultatius d’altres centres i dels pacients.

Per la seva part, Metges de Catalunya (MC), que ha donat suport a la mobilització dels MIR, es felicita per la ràpida resolució del conflicte, però lamenta que s’hagi hagut d’arribar a la vaga per solucionar una problemàtica que la direcció de l’hospital coneixia des de principis d’any i que s’havia negat a abordar-la.

MC també acusa la Direcció de Recursos Humans de l’Institut Català de la Salut (ICS) de desentendre’s del conflicte, quan el passat 7 d’abril el sindicat va denunciar la situació dels MIR en una reunió de la Mesa de Negociació de Sanitat. Aleshores, l’ICS es va limitar a dir que la determinació de les condicions de treball dels metges residents era competència del Govern central.

Metges de Catalunya confia que les negociacions actuals entre el Ministeri de Sanitat, el Ministeri d’Educació i els sindicats per redactar un decret d’estatut específic que reguli les condicions laborals de MIR, siguin satisfactòries i acabin amb la precarietat que pateix aquest col·lectiu.

Resum de l’acord signat aquest matí entre el Comitè de Vaga dels MIR i la direcció de l’Hospital Vall d’Hebron:

Serveis d’Urgències:

  • Entrarà en vigor de manera immediata una norma de direcció de l’hospital que obligarà a portar la identificació personal, restringirà l’accés exclusiu de familiars acreditats als serveis d’Urgències i limitarà la circulació de professionals i treballadors aliens a aquesta àrea.
  • S’instal·laran tres portes d’accés restringit mitjançant targeta magnètica (a les zones d’admissió de malalts, d’accés a consultes urgents d’Oftalmologia i d’Otorinolaringologia i d’accés a Consultes externes i Àrea de 24 hores) i dues portes més a l’interior del servei d’Urgències.
  • Fins a la col·locació d’aquestes portes de seguretat, s’ampliarà la vigilància de l’hospital amb un vigilant 24 hores que reforçarà els serveis d’Urgències.


Condicions laborals:

  • La direcció de l’hospital es compromet a respectar el descans del metge després d’una guàrdia ininterrompuda de 24 hores, a garantir la dedicació exclusiva dels MIR a la tasca assistencial i formativa prevista en el Pla estratègic de Docència i a proveir d’equipament i de material sanitari adequat els serveis.


Retribucions:

  • Es retribuirà la totalitat de les 24 hores de guàrdia dels dissabtes, amb el preu/hora establert a les taules retributives vigents: 6,21 euros/hora per als MIR de primer any, 6,60 euros/hora per als de segon any i 6,98 euros/euros per als de tercer, quart i cinquè any.