L'advocat laboralista del Col·lectiu AIDE, Rafael Calderón, ha criticat la reforma laboral aprovada "a cop de decret" pel govern central i ha assegurat que provocarà un "empobriment” de la classe treballadora per sota dels nivells de 2008, ja que comportarà una minorització “sense precedents” dels drets laborals i socials.
En el marc d'una sessió informativa per als delegats de Metges de Catalunya (MC), celebrada aquest dimecres a la seu del sindicat, Calderón ha retret a l’executiu espanyol la precipitació amb què ha elaborat la reforma que, segons la seva opinió, originarà una situació “jurídicament ingovernable”.
“El govern repeteix com un eslògan que la reforma laboral servirà per fer front als cinc milions de persones aturades, però el que farà serà facilitar l’acomiadament del treballador”, ha lamentat.
Entre les novetats que conté la nova regulació del mercat de treball, aprovada el passat 10 de febrer, destaquen les següents:
Negociació col·lectiva: es fixa la prevalença del conveni d’empresa per damunt de qualsevol altre conveni sectorial. Es limita a dos anys la vigència d’un conveni caducat i, passat aquest període, s’imposa un arbitratge. També es facilita la clàusula de desvinculació (no aplicació de les condicions de treball, incloses les salarials, que fixa el conveni) per a les empreses amb dificultats econòmiques, tècniques, organitzatives o productives.
Flexibilitat horària: es permet a l’empresa redistribuir irregularment al llarg de l’any el 5% de la jornada de treball i sotmetre el treballador, de manera unilateral, a una modificació del seu horari, sempre que es respectin els períodes mínims de descans diari (12 hores) i setmanal (un dia i mig ininterromput) previstos per la llei.
Mobilitat geogràfica: es flexibilitzen les causes justificades del trasllat i ja no és necessària la intervenció de l’autoritat laboral. Si no hi ha acord amb el treballador, l’empresa pot ordenar el trasllat sempre que el notifiqui amb una antelació mínima de 30 dies. L’empleat té dret a acceptar el trasllat o l’extinció del seu contracte, amb una indemnització de 20 dies de salari per any treballat.
Grups professionals: s’elimina el sistema de classificació dels treballadors per categories professionals i es generalitza el sistema de grups professionals, amb la finalitat de dotar les empreses de major marge per canviar les funcions dels empleats, sempre amb la salvaguarda de les titulacions acadèmiques o professionals. Els convenis vigents tenen un termini d’un any per adaptar-s’hi.
Acomiadaments: s’amplien les causes (econòmiques, tècniques, organitzatives i de producció) en què una empresa pot acomiadar els seus treballadors, mitjançant un expedient de regulació d’ocupació (ERO) o un acomiadament objectiu. S’elimina l’autorització administrativa prèvia per a les extincions de contractes per acomiadament col·lectiu. S’obre la possibilitat que les administracions públiques puguin aplicar ERO i acomiadar personal laboral, si al·leguen una insuficiència pressupostària sobrevinguda o persistent durant tres trimestres consecutius.
Indemnitzacions: s’estableix una indemnització per acomiadament improcedent de 33 dies de salari per any treballat, amb un límit de 24 mensualitats (720 dies), en comptes dels 45 dies anteriors a la reforma, amb un màxim de 42 mensualitats. Haurà de ser el treballador qui recorri al jutjat per demostrar que la rescissió contractual és improcedent.
Absentisme laboral: s’aprova que les faltes d’assistència al treball, fins i tot justificades, per malaltia comuna (incapacitat temporal) poden ser motiu d’acomiadament procedent, si arriben al 20% de les jornades hàbils en dos mesos consecutius o al 25% en quatre mesos discontinus, dins un període de 12 mesos. No es comptabilitzen les baixes per malaltia comuna derivada d’accident de treball, de maternitat, així com tampoc les que superen els 20 dies.
Contracte a temps parcial: s’autoritza la possibilitat de fer hores extraordinàries (80 hores extres màxim a l’any) que computaran a efectes de bases de cotització a la Seguretat Social.