Lleonart: "El pressupost sanitari era insuficient, però és pitjor no tenir-lo"

Xavier Lleonart

El secretari general de Metges de Catalunya (MC), Xavier Lleonart, ha valorat com una "mala notícia" la no aprovació dels pressupostos de Salut per a l’any 2024. Un incident que és "encara pitjor" davant l’escenari de convocatòria d’eleccions al Parlament de Catalunya, ja que deixa el finançament sanitari en una "situació d’incertesa". Encara que el projecte de pressupostos aprovat pel Govern i el grup parlamentari del PSC era "insuficient" en matèria de salut, la pròrroga dels comptes de 2023 suposa la "consolidació de l’infrafinançament del sistema", segons Lleonart.

En aquest sentit, ha explicat que la partida que s’havia assignat per a l’atenció sanitària (12.859 milions d’euros) encara era lluny de la despesa real del Departament de Salut, que el 2023 va superar els 15.100 milions. Amb tot, la caiguda dels nous pressupostos i la conseqüent continuïtat dels anteriors dibuixa un panorama negatiu perquè se seguirà engrossint el dèficit de recursos, fent una nova "puntada endavant". Una situació continuada de desprotecció que "no pot ser la manera de funcionar d’un servei públic bàsic", ha afegit.

Pel que fa al manteniment dels pactes assolits amb els representants sindicals durant la darrera legislatura, Lleonart s’ha mostrat confiat que es compliran. "Passi el que passi, tots els grups polítics saben que han de comptar amb els professionals per dialogar, negociar i tirar endavant les polítiques de salut que el país necessita", ha assegurat.