El nou secretari general de Metges de Catalunya (MC), Xavier Lleonart, ha alertat a totes les administracions sanitàries del “maltractament sistèmic” que pateix el col·lectiu mèdic de la sanitat catalana i ha advertit als seus responsables que o bé cuiden el personal o es quedaran, a mitjà termini, sense professionals. “No és una amenaça, és un crit d’auxili”, ha subratllat aquest dilluns a Redacción Médica, en la primera entrevista que ha concedit després del seu nomenament.
“El 40% dels facultatius es jubilaran en els propers 10 anys. Un edifici es pot construir, un aparell es pot comprar, però un professional no es pot fabricar”, ha argumentat Lleonart, que ha recordat que, des de 2010, “estem en caiguda lliure de condicions laborals i retributives”. A tot això, s’hi ha de sumar, segons el dirigent sindical, la precarietat laboral existent que contrasta amb el sobreesforç immens que estan fent metges i metgesses per afrontar la pandèmia del coronavirus.
Davant d’aquest càstig “constant i absolutament incomprensible”, troba “lògic” que el personal mèdic intenti guanyar-se la vida fora de Catalunya. “L’única manera perquè la gent que està plantant cara a la COVID-19 resisteixi és que se sentin cuidats i, en aquests moments, amb contractes a temps parcial, precaris, amb retallades salarials... no se’n senten”, ha assegurat.
Per a Lleonart, l’actual crisi provocada per la pandèmia és una “oportunitat” per aconseguir un nou model sanitari que millori les condicions laborals i professionals dels seus treballadors, i també el conjunt del sistema a favor de la ciutadania. “Fan falta idees noves i fugir de les propostes dels actuals gestors”, ha assenyalat en una altra entrevista a Diario Médico publicada aquest dijous.
En aquest sentit, ha afirmat que el sindicat no tindrà problemes en interlocutor amb qui faci falta, en benefici del col·lectiu mèdic català. “Tenim molt clar –ha dit– que el nostre objectiu no és la confrontació. Oferirem propostes i tindrem la mà estesa. La negociació és indispensable i, en tot moment, parlarem; la confrontació serà l’últim recurs, però ha d’haver-hi voluntat per l’altra part”.
Un dels primers reptes que assumirà enguany la nova direcció sindical serà la negociació del nou conveni laboral de la sanitat concertada i també la del tercer acord de l’Institut Català de la Salut (ICS) que coincidiran en el temps. “És una oportunitat històrica per assolir un conveni professional per a facultatius i facultatives. L’Hospital Clínic de Barcelona té un acord d’aquest tipus i la resta de sindicats no s’han extingit, ningú està incòmode i és un centre de referència”, ha explicat. “Caldria adoptar-lo amb normalitat, igual que els Mossos tenen una negociació particular dins d'Interior. Es tractaria d'un pacte de mínims per a tot el col·lectiu i que després s’apliqui a tots els convenis del país”, ha afegit.