El secretari general de Metges de Catalunya (MC), Xavier Lleonart, ha denunciat que l’Administració recorre a pràctiques que “voregen l'al·legalitat quan no la il·legalitat” per suplir el dèficit de professionals mèdics. En un article d’opinió publicat a El Periódico de Catalunya, Lleonart ha detallat que aquests mesures consisteixen a introduir nous perfils professionals als centres d’atenció primària (CAP), traslladar competències mèdiques a altres estaments, contractar facultatius sense el títol oficial d’especialista o implantar programes d’intel·ligència artificial perquè el personal d’infermeria dugui a terme actuacions de diagnòstic i tractament terapèutic.
Encara que la majoria d’aquestes pràctiques requereixen en darrer terme la validació d’un professional mèdic, perquè els facultatius són els responsables legals dels actes clínics i, a més, són tributaris exclusius de les competències de diagnòstic i prescripció farmacològica, segons la llei d'ordenació de les professions sanitàries (LOPD), Lleonart ha assegurat que els responsables sanitaris les apliquen per “disfressar la crua realitat: aconseguir una visita mèdica és cada cop més difícil”.
I és que es tracta de mesures encaminades a pal·liar l’escassetat de metges, segons el secretari general de MC, que comporten una “pèrdua de qualitat assistencial” i “problemes d'accessibilitat al sistema” per a la ciutadania.
L'alternativa, ha assenyalat, passa per pagar millor i oferir millors condicions de treball als facultatius, per captar-los i retenir-los al sistema. “Llevat que els responsables polítics decideixin fer un gir de 360 graus en les seves polítiques, l'accés no urgent als serveis mèdics que ofereix la sanitat pública serà més difícil, lent i despersonalitzat”, ha sentenciat Lleonart.