Un vídeo publicat recentment per una plataforma de defensa dels drets del personal sanitari, en el qual s’afirma que els professionals facultatius tenen dret a lliurar el divendres anterior a una guàrdia en diumenge a més del dilluns següent, ha generat confusió sobre els descansos del col·lectiu, concretament dels metges i metgesses interns residents (MIR). Aquesta afirmació s’empara en una sentència ferma del Tribunal Superior de Justícia de Madrid (TSJM) que, davant els dubtes originats, Metges de Catalunya (MC) ha analitzat juntament amb la seva assessoria jurídica per tal d’esclarir-ho.
Els advocats del sindicat assenyalen que la sentència en qüestió resol “estrictament” allò que es demana, que és el dret a un descans mínim ininterromput de 36 hores setmanals o de 72 hores en un període de 14 dies –el mateix criteri que dicta l’article 37.1 de l’Estatut dels Treballadors– i, en conseqüència, a abonar una indemnització compensatòria en cas de no haver-se pogut realitzar.
Per assolir aquesta resolució, s’ha analitzat la normativa vigent aplicable al col·lectiu, així com diverses sentències prèvies del TSJM, essent la més recent de l’any 2019. Quant a l’aplicació de la sentència, cal tenir en compte que a la comunitat madrilenya només aplica als residents per la seva condició de personal laboral, ja que els adjunts es regeixen pel que s’ha establert en la norma 55/2003 de l’Estatut Marc del personal sanitari. A Catalunya, en canvi, aquesta norma de l’Estatut Marc s’aplica a les relacions laborals tant del personal estatutari de l’Institut Català de la Salut (ICS) com del laboral que presta serveis emparats del que es disposa en el conveni SISCAT.
Tornant a la sentència, concretament a l’exposició dels fets, cal tenir en compte que en cap cas la part actora reclama la lliurança del divendres anterior i el dilluns posterior a la guàrdia d’un diumenge, sinó el reconeixement del seu dret al descans setmanal mínim ininterromput mencionat anteriorment i l’abonament de la indemnització compensatòria pertinent en cas d’incompliment.
En aquest sentit, MC apunta que resulta “jurídicament impossible” afirmar que es reconeix el dret a lliurar el divendres anterior i el dilluns posterior a aquesta guàrdia, quan ni tan sols s’ha sol·licitat a la demanda a la qual es fa referència. D’aquesta manera, la publicitat distribuïda per xarxes socials durant els darrers dies “no s’ajusta ni al contingut de la sentència dictada ni al de la mateixa acció exercitada”, defensen els advocats del sindicat.
“La sentència no diu res més que, si no es compleix el descans setmanal per la realització de guàrdies, aquesta falta de descans s’ha de compensar, però en cap cas s’estableix que s’hagi de lliurar un dia de la setmana en concret”, remarca el sindicat. Així doncs, MC recorda que els MIR que treballen al sistema sanitari català només poden iniciar una reclamació en cas que la seva empresa no els garanteixi 36 hores de descans setmanal ininterrompudes o 72 hores en un període de dues setmanes. En aquest cas, les persones afiliades afectades poden contactar amb l’assessoria jurídica del sindicat per prendre les mesures pertinents.