MC acusa les patronals sanitàries d’”ometre informació” sobre els canvis normatius en matèria de jubilació

Metges de Catalunya (MC) acusa les patronals sanitàries d’”ometre informació” als seus associats sobre els tràmits a emprendre per seguir aplicant al personal sanitari la regulació de la pensió de jubilació parcial, en les diferents modalitats, requisits d’accés i condicions, vigents abans de l’entrada en vigor de la Llei 27/2011, d’1 d’agost, que introdueix modificacions rellevants en el règim jurídic de la pensió de jubilació.

Per esquivar aquestes modificacions i continuar aplicant les condicions de jubilació parcial pactades anteriorment, el treballadors afectats, els representants sindicals o les empreses han de comunicar a les direccions provincials de l’Institut Nacional de la Seguretat Social (INSS) els pactes sobre jubilació recollits en convenis col·lectius de qualsevol àmbit o acords col·lectius d’empreses, que hagin estat subscrits abans del dia 2 d’agost de 2011, quan va entrar en vigor la llei que modifica la regulació de la pensions de jubilació. 

Tot i la manca d’informació per part de les patronals i les empreses sanitàries, el sindicat va tenir coneixement, per mitjà dels seus serveis jurídics, de la publicació del Reial decret 1716/2012, de 28 de desembre, que estableix el procediment per justificar a cada empresa l’existència de convenis i acords en matèria de jubilació parcial. D’aquesta manera, des de principis de febrer, MC ha pogut presentar davant les direccions provincials de l’INSS la documentació relativa als centres de salut on l’organització té representació, salvaguardant així les condicions de jubilació parcial dels treballadors d’aquests centres.

Per la seva part, l’associació patronal Consorci de Salut i Social de Catalunya (CSC) va enviar dimarts, 26 de febrer, una circular als seus centres associats informant-los sobre les disposicions del decret que estableix els mecanismes perquè els treballadors que accedeixin a la pensió de jubilació parcial no es vegin afectats pels canvis normatius introduïts per la Llei 27/2011. MC no té constància que les altres dues patronals del sector, la Unió Catalana d’Hospitals (UCH) i l’Associació Catalana d’Entitats de Salut (ACES), hagin emès un comunicat  als seus associats sobre aquesta qüestió.

El termini per presentar a l’INSS la documentació finalitza avui dijous 28 de febrer. Així, el sindicat critica que el CSC ha informat  amb “només dos dies de marge d’actuació”, de dimarts a dijous, perquè tant les empreses com els representants dels treballadors puguin acreditar els compromisos de jubilació parcial recollits als convenis col·lectius i als acords empresarials. Per MC, les patronals i les empreses sanitàries han deixat els treballadors en una “situació de desprotecció”.

Regulació de la jubilació
La Llei 27/2011, d’1 d’agost, sobre actualització, adequació i modernització del sistema de Seguretat Social, implica canvis significatius en sistema de protecció social vigent a l’Estat espanyol.

Les modificacions més rellevants es troben en el règim jurídic de la pensió de jubilació. L’edat d’accés a la jubilació se situa als 67 anys, encara que es mantenen els 65 anys per aquelles persones que hagin cotitzat 38 anys i sis mesos. Encara es desconeix, però, com afectaran els canvis legislatius a la jubilació anticipada i la jubilació parcial. El govern espanyol s’ha donat més temps per a determinar com es regula l’accés a aquestes modalitats de jubilació.