Aquest dimarts, 12 de març, s’ha dut a terme un nou curs de formació a la seu de Metges de Catalunya (MC) sobre la diabesitat, el trastorn metabòlic més prevalent, que es preveu que sigui la nova pandèmia del segle XXI. El terme s’utilitza per fer referència a l’estreta relació que existeix entre l’obesitat i la diabetis, dues malalties que pateixen alhora uns tres milions de persones a tot l’estat espanyol.
La Dra. Núria Vilarrasa, metgessa especialista en Endocrinologia i Nutrició a l'Hospital Universitari de Bellvitge, i Rosa Monseny Belda, diplomada en Nutrició Humana i Dietètica, han estat les encarregades d’endinsar els alumnes de la formació en aquest complex món de l’obesitat i la diabetis, desterrant creences i aportant eines per un millor abordatge. Entre aquestes, destaquen la importància de millorar la comunicació entre metge i pacient; educar en indicacions, eficiència i seguretat dels tractaments; establir objectius realistes; i incrementar l’empatia.
“Tot el que es va explicar és d’una aplicabilitat total a la nostra feina, sobretot la part de les previsions de futur per poder començar a formar-nos i preparar-nos pel que vindrà”, ha expressat una de les assistents al curs, que també ha volgut ressaltar els consells que es van donar sobre nutrició i fàrmacs per al tractament d’aquestes patologies.
Entre les opinions més rellevants, despunta també la d’una facultativa que manifesta que allò que més li va aportar va ser “la importància de no discriminar ni jutjar les persones amb obesitat”. En aquest sentit, la Dra. Vilarrasa va recomanar dirigir-se sempre als pacients amb una terminologia adient, per exemple, parlant d’una persona amb obesitat, i no d’una persona obesa, ja que l’estigmatització que aquest últim adjectiu suposa pot influir molt negativament al pacient.
Possibles noves edicions
Donada la complexitat del tema, les constants novetats quant a fàrmacs i tractaments, i les diferents vies fisiopatològiques on es pot incidir per millorar l’atenció mèdica d’aquesta malaltia, MC contempla la possibilitat de realitzar noves edicions d’aquest curs de formació amb una ampliació del temari per poder abordar altres qüestions –també imprescindibles– per manejar una patologia tan prevalent com ho és la diabesitat.