MC aposta per l'educació sanitària i la formació mèdica continuada per neutralitzar el moviment antivacunes

divendres, 21 agost, 2015

Metges de Catalunya (MC) es mostra partidari d’aprofundir en l’educació sanitària de la població i intensificar la formació mèdica continuada abans que recórrer a la imposició de sancions als metges que es posicionin contraris a la vacunació, tal com ha suggerit el president del Col·legi de Metges de Barcelona (COMB), Jaume Padrós.

El sindicat reconeix que el moviment antivacunes ha crescut i pot esdevenir un problema de salut pública si no s’apliquen mesures dirigides a conscienciar la societat sobre la necessitat de la immunització. En declaracions a Onda Cero, el secretari general de MC, Francesc Duch ha assegurat que el qüestionament genèric de les vacunes és "totalment reprovable", ja que no es fonamenta en l'evidència científica sinó que es tracta d’una "qüestió dogmàtica de caràcter sectari". La repercussió d’aquest tipus de comportament, alerta, té una repercussió directa sobre la salut la població, especialment sobre la dels infants.

No obstant això, Duch considera que abans de prendre mesures extremes, com la imposició de la vacunació obligatòria o la persecució dels facultatius que s’oposen a les immunitzacions preventives, convé fomentar la funció pedagògica per contrarestar les campanyes contra les vacunes que d’un temps ençà han anat guanyant adeptes.

Pel que fa als anomenats 'metges antivacunes' que l’organització assenyala com "molt minoritaris", Duch demana diferenciar entre els que s’oposen a les immunitzacions de forma global, que actuen professionalment de forma "reprovable", i els que qüestionen aspectes concrets relacionats amb l’eficàcia o la relació cost-benefici d’algunes vacunes.

En aquest sentit, troba raonables i justificats alguns dels dubtes que han suscitat determinades vacunes, com la del papil·loma humà, o respecte a la determinació del calendari vacunal a l’hora de triar el millor moment per administrar les dosis que aconsegueixin una immunitat adequada enfront de la infecció que es vol prevenir, com en el cas de la vacuna de la varicel·la. Duch també veu comprensibles les reticències de molts facultatius contra determinades vacunes experimentals que no disposen de suficient experiència d´ús, com va passar amb la campanya de vacunació massiva durant l’epidèmia de grip A (H1N1) dels anys 2009 i 2010.

Amb tot, el secretari general de MC insisteix que el qüestionament global de les  vacunes "no és racional" i pot comportar situacions greus i irreparables com el cas de diftèria que ha acabat amb la vida d’un nen d’Olot.