MC celebra l’anul·lació de l’adjudicació del CAP de l’Escala a una empresa privada amb ànim de lucre

Metges de Catalunya (MC) celebra que l’Òrgan Administratiu de Recursos Contractuals de Catalunya (OARCC) hagi “posat seny” declarant nul el procediment que el passat 29 de gener va adjudicar la gestió del centre d’atenció primària (CAP) Doctor Moisès Broggi de l’Escala i de set consultoris locals de l’Alt i Baix Empordà a Eulen, empresa privada amb ànim de lucre aliena al sector sanitari.

L’òrgan, que depèn de la mateixa Generalitat de Catalunya, ha estimat parcialment el recurs contra l’adjudicació presentat per la Fundació Salut Empordà, entitat sense ànim de lucre que ha gestionat durant els darrers 12 anys el CAP de l’Escala i els consultoris de la seva àrea bàsica de salut (ABS), a més de l’hospital de Figueres i el Centre Sociosanitari Bernat Jaume de la mateixa ciutat.

La resolució de l’OARCC es fonamenta en els errors tècnics de les bases del concurs ja que “no puntua, en alguns aspectes, ni de manera proporcional ni atenent a cap criteri motivat suficientment, cosa que desconcerta i provoca les al·legacions de la part recurrent”. Davant d’aquest dictamen, que declara “nul tot el procediment”, Eulen pot presentar un recurs al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) en el termini de dos mesos. 

L’anul·lació suposa que el concurs s’hagi de tornar a convocar. Mentrestant, la Generalitat prorrogarà el contracte amb la Fundació Salut Empordà perquè continuï gestionant els ambulatoris de l’Escala, tal com havia fet fins ara.     

MC manifesta la seva conformitat amb la resolució de l’OARCC i demana que, en la nova convocatòria, les bases del concurs d’adjudicació tinguin en compte que segons la normativa vigent sobre l'establiment de convenis i contractes de gestió de serveis assistencials en l'àmbit del Servei Català de la Salut (decret 66/2010, de 25 de maig), les societats professionals integrades per facultatius i les fundacions sense ànim de lucre tenen preferència a l’hora d’adjudicar els contractes de gestió de serveis sanitaris.  

El sindicat remarca la necessitat de “bloquejar l’accés de l’ànim de lucre” a la gestió de la sanitat pública. Per a l’organització, l’objectiu de rendibilitat econòmica a què se sotmet la gestió si es troba en mans d’empreses privades que cerquen aquest benefici, “no pot tenir cabuda” en el sistema sanitari públic, especialment en un context de “severes retallades” i d’”incertesa pel futur del model sanitari català”.

Rebuig unànime
L’adjudicació del CAP de l’Escala a Eulen ha despertat el rebuig dels alcaldes de les poblacions empordaneses afectades pel canvi de proveïdor sanitari i dels professionals i usuaris dels centres de salut que passaven a mans de l’empresa privada.      

Els consistoris havien avisat el CatSalut que, en cas que el recurs de la Fundació Salut Empordà no prosperés, sol·licitarien el retorn dels consultoris a l'Institut Català de la Salut (ICS) per dependre íntegrament de la Generalitat de Catalunya.

De la mateixa manera, els professionals i els usuaris també s’han mobilitzat en diverses concentracions contra el procés de privatització dels centres d’atenció primària i amb la recollida de més 5.000 signatures de rebuig.