MC confirma l’inici de la pèrdua de competències mèdiques en els serveis d’anestesiologia

Metges de Catalunya (MC) ha pogut confirmar que l’advertència llançada pel propi sindicat respecte a l’estratègia d’implantació d’un model assistencial de baix cost en què es redueix el nombre i les funcions dels metges, avança a tota màquina.

Tal com va avisar el secretari general de MC, Francesc Duch, durant la seva intervenció al XI Congrés de la Societat Catalana d’Anestesiologia, Reanimació i Terapèutica del Dolor (SCARTD) el passat 7 de novembre a Sant Boi de Llobregat, els anestesiòlegs s’estan convertint en "conillets d’Índies" del procés d’extensió de la 'medicina sense metges'.

El sindicat ha tingut coneixement que algunes gerències hospitalàries plantegen l’assignació de les visites preoperatòries de valoració del risc anestèsic al personal d’infermeria. La mesura pretén que siguin els professionals no mèdics els que decideixin les proves diagnòstiques prèvies a una intervenció quirúrgica, escollin la tècnica anestèsica més adequada i l’efectuïn al quiròfan. A més d’assumir la sedació de les proves endoscòpies i l’anestèsia de la cirurgia sense ingrés.

MC considera una "aberració clínica" que professionals que no han estat formats per dur a terme un acte de la transcendència de l’anestesia assumeixin el rol de l’especialista mentre aquest es limita a  "visar" l’actuació de l’infermer. Així mateix, qüestiona que es tracti d’una decisió ajustada a dret donat que el consentiment informat derivat de la visita preoperatòria, "no garanteix que l’interessat rebi la informació adequada si no és l’anestesiòleg qui l’ofereix en l’exercici de les seves competències i en base a la seva formació i la seva experiència".

Per evitar confusions competencials que poden arribar a comprometre la salut dels pacients, l’organització reitera l’exigència del compliment de la Llei d’ordenació de les professions sanitàries (LOPS) que designa les funcions dels professionals de la salut i la forma en què s’ha desenvolupar el treball en equip i la delegació de tasques, basada en la confiança i el principi de voluntarietat.

"No hi ha cap argument clínic o organitzatiu que justifiqui una mesura d’aquest tipus. No estan perseguint l’eficiència sinó un simple i pur estalvi reduint la plantilla d’anestesiòlegs", afirma Francesc Duch, que alerta que això és només "la punta de l’iceberg" del futur que es dibuixa per a la professió mèdica. "Desitgen que el metge perdi el paper de líder de l’assistència", assegura. En aquest sentit, augura l’aparició de conflictes jurídics vinculats a les competències incloses en les cobertures de les pòlisses de responsabilitat civil professional.

Actuació col·legial
El sindicat mèdic recorda al Consell de Col·legis de Metges de Catalunya el compromís adquirit amb el posicionament conjunt davant l’assignació de competències mèdiques a altres professionals de la salut, signat l’octubre de l’any passat, i insta els quatre col·legis a exercir amb fermesa la seva responsabilitat sobre el control i la vigilància de la deontologia i la bona pràctica de la medicina.