Metges de Catalunya (MC) qualifica com "obscena" l’actuació de la direcció de la Corporació Sanitària Parc Taulí de Sabadell que, argüint la no disponibilitat de recursos, està derivant pacients a la Clínica del Vallès i a l’Hospital General de Catalunya, ambdós de titularitat privada i propietat del grup IDCsalud (antiga Capio), mentre manté 92 llits hospitalaris tancats fins al dia 13 de setembre amb motiu de la suposada disminució de la demanda i de l’activitat quirúrgica durant l’estiu.
Segons una informació publicada aquest dimecres pel digital, Catalunya Plural, durant les darreres setmanes la majoria de pacients que es troben a l’espera d’ingrés en el servei d’Urgències del Parc Taulí reben una carta signada per la directora executiva del centre vallesà, Cristina Carod, en què s’informa que "la disposició de recursos en el dia d’avui obliga a fer aquest ingrés a la Clínica del Vallès / Hospital General de Catalunya, situació prevista i d’acord amb les directrius del Servei Català de la Salut, no havent-hi cap altra alternativa". En el mateix document, s’indica als pacients que, un cop rebin l’alta del centre al qual hagin estat derivats, el seguiment mèdic es realitzarà en els ambulatoris del Parc Taulí.
Per al sindicat mèdic, la derivació de pacients del sistema públic de salut a empreses sanitàries amb ànim de lucre és "inacceptable mentre hi hagi recursos públics infrautilitzats". En aquest sentit, el delegat de MC al Parc Taulí, Manuel Monteagudo, afirma que l’assignació de pacients d’aquest hospital als centres de IDCsalud "és constant durant tot l’any", però que per primera vegada s’està informant als afectats que el trasllat és conseqüència de la no disponibilitat de recursos. "Les urgències es troben col·lapsades, cada dia hi ha entre 20 i 30 pacients pendents d’ingrés quan només a la vuitena planta tenim 50 llits tancats", assegura. A més, l’acumulació de malalts als passadissos d’urgències a l’espera de llit obliga als metges de planta a visitar-los en aquestes mateixes zones de pas, ja que "són pacients que a efectes administratius ja estan ingressats", explica Monteagudo.
Transferència de recursos
MC reprova l’actuació del centre sabadellenc però alhora recorda que la responsabilitat última és del Servei Català de la Salut (CatSalut) i de la seva "política de retallades al sistema públic i augment de la contractació als centres sanitaris privats".
Així, l’organització destaca que mentre el pressupost del Consorci Sanitari Parc Taulí (atenció hospitalària i especialitzada) ha passat de 192,4 milions d’euros el 2010 a 170,4 milions el 2013 (-12%), les contractacions al grup privat IDCsalut han augmentat de 71,1 milions el 2010 a 82 milions el 2013 (+15%), amb un pic de facturació l’any 2012 quan va rebre 127 milions d’euros del CatSalut, més que la majoria de consorcis i fundacions de titularitat pública, segons dades oficials del darrer Registre de convenis i contractes en l'àmbit de l'assistència sanitària pública del Servei Català de la Salut.