Metges de Catalunya (MC) fa una “crida urgent” al personal facultatiu de la xarxa d’atenció primària perquè “prioritzi en les seves agendes les consultes de valor clínic i no burocràtic”, davant l’allau de peticions de baixes laborals per COVID-19 que estan desbordant a hores d’ara els centres de salut –aquest dilluns hi havia 123.406 sol·licituds obertes, segons dades del Departament de Salut.
El sindicat demana al col·lectiu que “atengui preferentment els pacients (presencials o telemàtics) citats en les agendes i els malalts amb COVID-19, i posposi la gestió de les baixes fins a la conclusió de les visites, sempre que sigui possible i sense sobrepassar la jornada laboral establerta”. En cas contrari, aconsella als professionals que “traslladin les consultes no resoltes i les baixes laborals pendents a les direccions dels equips d’atenció primària (EAP) perquè es reprogramin”.
D’altra banda, i en l’actual context pandèmic amb una alta incidència de contagis causats per la variant dominant òmicron, l’organització insta les administracions a establir “mesures extraordinàries per alliberar temporalment el col·lectiu mèdic dels tràmits administratius derivats de la validació de les baixes laborals, a fi de no bloquejar la seva capacitat assistencial”.
En aquest sentit, advoca per instaurar, de manera extraordinària, la “declaració autoresponsable”, mitjançant la qual la persona afectada per COVID-19 podria tramitar la baixa laboral directament amb la seva empresa, sense necessitat d’utilitzar els recursos sanitaris “extremadament castigats i asfixiats per la falta de personal”.
Alta diferida
Pel que fa a l’anunci que ha fet aquest dimecres la secretària del Departament de Salut, Meritxell Masó, sobre la posada en marxa d’un mecanisme per automatitzar l’“alta diferida” al cap de set dies de tramitar la baixa laboral per COVID-19, el sindicat assegura que la mesura “no resoldrà el col·lapse de les consultes, ja que continuarà sent el personal facultatiu qui haurà de supervisar i autoritzar abans les baixes, reduint-se considerablement el temps assistencial de què disposa per atendre els seus pacients”. A més, adverteix que les incidències derivades d’aquest nou sistema hauran de ser reconduïdes des de la mateixa atenció primària i, per tant, s’afegiran a la càrrega de treball dels centres.
Amb tot i això, el sindicat reitera que l’“única recepta per evitar l’esfondrament total tant del primer nivell assistencial com del sistema sanitari públic en general és incrementar notablement els recursos humans i materials, i millorar les condicions laborals dels professionals per retenir el talent mèdic”.