Metges de Catalunya (MC) trasllada el seu suport al personal mèdic d’urgències psiquiàtriques de l’Institut Pere Mata (IPM) de Reus que ha iniciat protestes per la reducció de metges adjunts a les guàrdies del centre. Des d’aquest dilluns 15 de juliol, la direcció ha decidit substituir un psiquiatra per un resident durant les jornades d’atenció continuada. Amb aquesta decisió s’incrementa notablement la càrrega dels especialistes, ja que els MIR requereixen supervisió i, per la seva condició de facultatius en formació, són menys autònoms i resolutius a l’hora de donar sortida a la demanda assistencial.
Segons explica el delegat del sindicat a l’IPM, Samuel Pombo, la direcció, "de manera unilateral i no negociada", ha decidit modificar les condicions de treball als equips mèdics d’urgències. Fins ara, les guàrdies comptaven amb dos metges adjunts, un dels quals donava reforç a les tardes i els caps de setmana, i un resident amb experiència. Amb la nova organització, el facultatiu de reforç se substitueix per un MIR de primer any que ha ser tutoritzat tant per l’adjunt com pel resident sènior.
"Aquest canvi afectarà la càrrega assistencial que des de la pandèmia és molt elevada”, assegura Pombo. Comptar amb un metge novell que tot just comença la seva formació com a especialista en psiquiatra comportarà que bona part de les decisions clíniques recaiguin sobre l’únic adjunt que hi haurà a les guàrdies. En conseqüència, l’assistència serà "més lenta" i l’adjunt treballarà amb "molta més pressió" perquè, a més de la seva pròpia feina, haurà de supervisar la de dos metges en formació.
L’IPM ofereix l’únic servei d’urgències de psiquiatria del Camp de Tarragona. En total, compta amb una plantilla de 80 psiquiatres, dels quals al voltant de 30 fan guàrdies, i 17 metges residents en període de formació sanitària especialitzada.
"L’única justificació possible és per estalvi econòmic perquè amb criteris clínics és insostenible", afirma Pombo. Els psiquiatres de l’IPM mantindran les protestes i no descarten elevar el cas a la direcció de la Regió Sanitària del Servei Català de la Salut al Camp de Tarragona.
Per la seva part, MC insta l’IPM a replantejar-se la decisió pensant en la qualitat assistencial i en les condicions laborals del personal facultatiu, al qual "no se’l pot sobrecarregar més". Així mateix, el sindicat considera que "és una contradicció fixar l’atenció a la salut mental com una prioritat i, alhora, reduir els recursos que s’hi destinen".