MC esperona el nou ministre de Sanitat, Salvador Illa, perquè compleixi el compromís de dedicar un 7% del PIB a salut

Metges de Catalunya (MC) espera que el nou ministre de Sanitat, Salvador Illa, compleixi una de les grans promeses electorals del programa acordat entre PSOE i Unidas Podemos per als propers quatre anys: incrementar els recursos destinats al Sistema Nacional de Salud (SNS) per assolir durant la legislatura “una inversió en serveis públics pròpia d’altres estats de la zona euro, fins aconseguir el 7% del PIB al 2023” –actualment Espanya n’inverteix un 6,2%, segons dades de l’OCDE de 2018, mentre que Catalunya, un 3,7%.

En aquest sentit, el sindicat anima Illa a concertar amb les comunitats autònomes un acord ferm per a un nou finançament sanitari, amb l’objectiu de revertir d’una vegada per totes les retallades aplicades durant la crisi econòmica i assegurar un sistema sanitari públic sostenible i de qualitat. Paral·lelament, insta el nou ministre a impulsar un pla per retenir el talent mèdic, basat en la dignificació dels llocs de treball i en una disminució de les càrregues laborals que permeti als facultatius atendre la població amb les màximes garanties i conciliar la seva vida personal i laboral.

A banda d’això, MC recorda a Illa que la sanitat espanyola encara no disposa d’un registre estatal de professionals sanitaris que faciliti la planificació dels recursos humans, malgrat les promeses reiterades dels seus antecessors en el càrrec.

Finalment, l’organització celebra la intenció del nou govern espanyol de promoure i adoptar les “modificacions normatives, legals i reglamentàries necessàries” per garantir l’accés universal al SNS i eliminar les traves que encara dificulten el dret a la protecció de la salut dels col·lectius més vulnerables, així com d’avançar en el blindatge del sistema públic de salut, “apostant per una sanitat basada en la gestió pública directa”.

Alhora aplaudeix el propòsit de l’executiu central de regularitzar l’eutanàsia i d’impulsar una llei de drets i garanties de la dignitat de la persona davant el procés final de la seva vida.

Perfil
Salvador Illa (la Roca del Vallès, 1966), actual secretari d’Organització del Partit dels Socialistes de Catalunya (PSC), és llicenciat en Filosofia per la Universitat de Barcelona (UB) i màster en economia i direcció d’empreses a IESE de la Universitat de Navarra (UNAV). A més, és professor associat de la Facultat de Comunicació i Relacions Internacionals Blanquerna de la Universitat Ramon Llull (URL), on ha impartit l’assignatura d’Introducció a l’Economia.

Va ser alcalde de la Roca del Vallès durant una dècada –entre 1995 i 2005– i, des de 2005 a 2009, va ser director general de Gestió d’Infraestructures de la Conselleria de Justícia de la Generalitat, segons informació del PSC.

Després va ocupar els càrrecs de Director de Gestió Econòmica de l’Ajuntament de Barcelona (2010-2011) i coordinador del Grup Municipal Socialista del mateix consistori (2011-2016). El maig de 2016, coincidint amb la incorporació del PSC al govern de Barcelona, va ser nomenat gerent municipal d’Empresa, Cultura i Innovació.