Metges de Catalunya (MC) i el Consell de Col·legis de Metges de Catalunya (CCMC), entitat que agrupa els quatre col·legis mèdics catalans, rebutgen l’assignació de competències mèdiques a altres col·lectius professionals de la salut i reclamen que els protocols sanitaris que preveuen aquesta delegació de funcions s’ajustin a la normativa vigent.
En un manifest conjunt, les dues organitzacions consideren que la política, cada vegada més estesa, de traspassar competències “genuïnament” mèdiques al personal d’infermeria respon a la necessitat de pal·liar els efectes de la retallada de plantilla mèdica, que les mateixes empreses sanitàries han impulsat amb l’objectiu d’“estalviar” i “contenir la despesa”.
Sindicat i col·legis mèdics coincideixen en demanar que aquesta assignació de responsabilitats s’adeqüi a la Llei d’ordenació de les professions sanitàries (LOSP) de 2003, que “delimita perfectament les funcions dels professionals de la salut, el treball en equip i la delegació de competències entre professionals”.
En concret, la normativa especifica en el seu article sisè que als metges els correspon “la indicació i realització de les activitats adreçades a la promoció i manteniment de la salut, a la prevenció de les malalties i al diagnòstic, tractament, terapèutica i rehabilitació dels pacients, així com l’enjudiciament i pronòstic dels processos objecte d’atenció”.
Els metges exigeixen que els protocols es “consensuïn” al si dels equips multidisciplinaris dels centes sanitaris i que les empreses proveïdores de serveis de salut “preservin” la confiança establerta entre els professionals a l’hora de delegar competències.
En aquest sentit, insisteixen en reclamar que s’“eviti” la universalització i la imposició de la delegació de funcions, “si no es donen les condicions previstes per la LOPS”.