Metges de Catalunya (MC) ha alertat als quatre col·legis mèdics catalans d'actuacions impulsades des de diferents àmbits de l'Administració i de les empreses sanitàries, contra la llibertat de prescripció facultativa i contra les competències professionals del col·lectiu, i els ha instat a ser més exigents en la defensa del "patrimoni" mèdic.
En una carta adreçada als presidents dels col·legis de metges de Barcelona, Tarragona, Lleida i Girona, el sindicat critica les directrius que estan rebent alguns facultatius d'atenció primària, perquè modifiquin els seus plans de medicació a fi i efecte d'assolir uns objectius econòmics dels centres, "que es desentenen dels diagnòstics i de les situacions clíniques concretes".
Segons denuncia MC en la missiva, aquests objectius provoquen coaccions dels responsables territorials al col·lectiu mèdic, al qual se li demana que assumeixi, com a pròpia, la notificació dels canvis en la medicació als seus pacients.
El cas fins i tot ha arribat al Parlament de Catalunya, on s'ha interpel·lat el conseller de Salut, Boi Ruiz, perquè expliqui si ha donat ordres a l'Institut Català de la Salut (ICS) d'"amagar" informació sobre la retirada d'alguns plans de medicació de pacients per criteris pressupostaris.
Així mateix, el sindicat demana als col·legis professionals que, com a proveïdors de la certificació digital que identifica el facultatiu i fa possible la recepta electrònica, vetllin per la llibertat de prescripció dels seus col·legiats i no permetin discriminacions dins del col·lectiu, en referència a la limitació a 60 dies del període de prescripció electrònica per als facultatius especialistes que contrasta amb el dels metges de família, que poden prescriure fàrmacs per a un any.
Per a MC, aquesta restricció "no només reportarà incomoditats inexplicables per al pacient i sobrecàrregues assistencials per als metges de capçalera", sinó que podria derivar en "enfrontaments entre col·lectius mèdics del tot inadmissibles".
Competències professionals
D'altra banda, el sindicat també reclama als col·legis mèdics que pressionin el Ministeri de Sanitat, perquè modifiqui el projecte de Reial decret, redactat per l'anterior govern, que preveu la "indicació, ús i autorització de dispensació de medicaments i productes sanitaris d'ús humà per parts dels infermers".
MC considera que el redactat del projecte suposa un "risc" per a les competències facultatives, atès que confereix a l'Administració la potestat d'assignar atribucions "genuïnament mèdiques" a tercers, sense la participació del metge.