Metges de Catalunya (MC) rebutja la proposta final de conveni col·lectiu del Sistema Sanitari Integral d’Utilització Pública (SISCAT) i es demarca de la signatura del preacord que aquest divendres han formalitzat les patronals Unió Catalana d’Hospitals (UCH), Consorci de Salut i Social de Catalunya (CSC) i Associació Catalana d'Entitats de Salut (ACES), i els sindicats CCOO, UGT i Sindicat d’Infermeria (SATSE).
L’organització professional que representa de manera majoritària els 15.000 facultatius que treballen a la xarxa sanitària concertada considera que el pacte de relacions laborals del sector ignora la gravetat de la crisi que viu la professió mèdica, oferint unes millores laborals i retributives “clarament insuficients” per al col·lectiu i “allunyades” de les demandes plantejades per MC.
El sindicat mèdic lamenta que s’hagi perdut una nova oportunitat per redreçar el rumb de la sanitat pública que “avança de manera precipitada cap a la descapitalització de facultatius”. En aquest sentit, no entén l’actitud negociadora de les patronals sanitàries -i per extensió del Servei Català de la Salut (CatSalut)- si no és per la “voluntat d’accelerar un canvi de model assistencial que desplaci els metges de l’eix central del sistema”. Per a MC és incomprensible l’obstinació de les autoritats sanitàries per no millorar substancialment les condicions de treball del personal facultatiu i només s’explica si l’objectiu final és “debilitar la sanitat pública”.
Millores deficients i desiguals
La proposta de conveni que han acordat els representants empresarials i els sindicats no mèdics inclou millores “deficients” per als facultatius que no comporten un salt qualitatiu de les seves condicions laborals i retributives. Per una banda, s’incrementa el preu de l’hora de guàrdia, però no s’arriba a igualar a l’import amb què es retribueix l’hora ordinària de treball.
Respecte a aquest punt, MC destaca que el preu de l’hora de guàrdia és un conflicte que ja ha estat guanyat pel sindicat als tribunals de justícia. “Els jutges ja ho han dictaminat, per tant, no podem acceptar que les jornades d’atenció continuada es retribueixin a un preu inferior al de les hores de treball ordinari”. A més, l’organització assenyala que, pel que fa a la retribució de les hores que es realitzen més enllà de la jornada laboral ordinària, el preacord estableix una mesura que agreuja la desigualtat entre col·lectius. Així, mentre el personal d’infermeria incorpora un complement de productivitat que situa el preu de les seves hores extraordinàries entre un 30% i un 50% per sobre de l’hora normal de treball, els facultatius que fan guàrdies no veuen recompensat el seu esforç en la mateixa proporció.
D’altra banda, el pacte preveu un increment de l’import que perceben els facultatius en concepte de complement variable per objectius (DPO). A diferència d’altres grups professionals que han obtingut augments salarials directes, les millores per al col·lectiu mèdic es vinculen a l’assoliment d’uns objectius anuals, establerts i valorats per les direccions. “No podem acceptar que mentre altres estaments gaudeixen d’un increment retributiu automàtic i immediat, l’increment destinat al personal facultatiu quedi subjecte a l’arbitrarietat i a les valoracions subjectives dels comandaments”.
Així mateix, el pacte no preveu un augment de les hores destinades a la formació continuada dels metges, que es mantenen en unes “esquifides” 20 hores anuals.
Per tot això, MC ha decidit excloure’s del pacte i mantenir actives les seves reivindicacions en la convocatòria de vaga de facultatius que tindrà lloc els dies 25 i 26 de gener. Una mobilització que, a més de la millora de les condicions laborals i retributives dels professionals mèdics, reclama mesures efectives per revertir la sobrecàrrega assistencial i per atendre la població amb qualitat i dignitat.
“Aquestes qüestions transcendeixen l’àmbit de negociació d’un conveni col·lectiu i s’han de tractar de manera directa entre l’Administració i els legítims representants dels facultatius”, assevera el sindicat.