Metges de Catalunya (MC) lamenta que Barcelona no hagi estat elegida com a nova seu de l’Agència Europea del Medicament (EMA, en les seves sigles en anglès), ja que considera que la capital catalana ha perdut una oportunitat per “reforçar-se com a clúster sanitari i situar-se en l’avantguarda de la investigació farmacològica”. Finalment, Amsterdam s’ha imposat per sorteig, després d’empatar amb Milà en la darrera ronda de la votació que els estats membres de la Unió Europea (UE) han celebrat, aquest dilluns, a Brussel·les.
El sindicat creu que l’aterratge de l’EMA a Barcelona hauria suposat un “impuls molt valuós” per enfortir la marca autòctona en el sector de la medicina, tant des del punt de vista científic com de l’aplicació del coneixement, ja que s’hagués convertit en l’“epicentre” de la indústria farmacèutica i en un “pol d’atracció” per a la investigació i la innovació.
A més, destaca que l’agència hauria evitat la fuga de talent farmacèutic i biomèdic a l’estranger, i, alhora, hauria atret el talent internacional, amb un increment de les inversions econòmiques en aquest sector i la generació de nous llocs de treball.
Una vegada perduda la carrera per l’EMA, MC demana a les administracions que no s’oblidin d’actuar davant els reptes que encara s’han d’afrontar en el terreny sanitari, com ara “reflotar” el sistema de salut de les retallades i reconèixer l’“esforç ingent” que estan fent els professionals per evitar el seu esfondrament.
El sindicat es va incorporar el passat mes de juny al comitè de suport a la candidatura de Barcelona per acollir l'EMA i va signar el manifest de suport ciutadà, juntament amb més de 200 entitats i personalitats del món de la medicina, la recerca, la indústria farmacèutica, les ciències biomèdiques i l’empresa en general.