La nova direcció de Metges Catalunya (MC), encapçalada pel president, Jordi Cruz, i el secretari general, Josep Maria Puig, ha mantingut aquest dimecres la seva primera reunió amb el conseller de Salut, Antoni Comín. Per part del departament, també han participat en la trobada el director i el subdirector del Servei Català de la Salut (CatSalut), David Elvira i Josep Maria Argimon, respectivament.
Els representats del sindicat mèdic han lliurat al conseller un document que recull les principals problemàtiques que hores d’ara afecten els facultatius. En primer lloc, l’organització ha situat la necessitat d’acabar amb la precarietat de les condicions laborals en què milers de metges exerceixen la professió en el sistema sanitari català. L’eventualitat i la inestabilitat contractual (contractes parcials i temporals, sovint amb una durada de dies o setmanes) que provoca que molts professionals mèdics "fins i tot tinguin dificultats en qüestions elementals, com l’accés a l’habitatge o la concessió d’un préstec bancari".
En aquest sentit, Comín ha expressat la voluntat de Salut de continuar amb el procés d’aplantillament del personal mèdic eventual iniciat per l’Institut Català de la Salut (ICS), així com de trobar una solució per a la profusió de contractes laborals a temps parcial que es dóna especialment en l’àmbit hospitalari. El conseller ha assenyalat que el seu departament intentarà resoldre aquest demanda sindical en els primers mesos de l’any que ve.
MC també ha posat sobre la taula qüestions d’índole retributiu que suposen un greuge econòmic per als facultatius, com les retallades que se segueixen aplicant en els complements variables per objectius (DPO), el sempitern conflicte amb les patronals i els centres sanitaris concertats pel preu de l’hora de guàrdia mèdica o l’accés (legalment reconegut) a la carrera professional per part del personal interí. Els dirigents sindicals han instat els representants de l’Administració a incloure en els pressupostos de la Generalitat per al 2017 partides que permetin "regularitzar la situació i eliminar aquests greuges".
D’altra banda, l’organització ha traslladat al conseller les reclamacions pròpies de l’atenció primària i especialitzada de la sanitat pública i concertada, així com les problemàtiques específiques del col·lectiu de metges residents (MIR). El sindicat també ha demanat participar en tots els òrgans de debat i planificació del sistema (Pla de Salut, Consell de la Professió Mèdica, Pla de Desenvolupament Professional Continuat, Consell de Control del Programa de 'Big data', etc.).
MC valora positivament la "sensibilitat" que mostra Antoni Comín davant les demandes plantejades pel col·lectiu mèdic i l’encoratja a demostrar "voluntat política"” per resoldre conflictes que requereixen "valentia, convenciment i determinació" per part del conseller.
Els representants de Salut i del sindicat han acordat mantenir un contacte fluid i directe i celebrar trobades periòdiques per seguir avançant en la recerca conjunta de solucions perquè la sanitat pública catalana mantingui el seu nivell d’excel·lència.