MC reclama una “resposta urgent” per solucionar el dèficit enquistat d’anestesiòlegs a l’Hospital Josep Trueta

Metges de Catalunya (MC) denuncia que la fuga d’anestesiòlegs de l’Hospital Josep Trueta de Girona es manté i reclama una “resposta urgent” per solucionar el dèficit d’especialistes, “si es vol garantir una atenció assistencial adient”. Segons ha pogut constatar el sindicat, el centre ha perdut quatre anestesiòlegs més des del setembre passat –tan sols n’ha contractat un de nou–, que se sumen als vuit professionals que ja van causar baixa amb anterioritat per diferents motius.

La vicepresidenta de MC i delegada sindical a l’hospital gironí, Núria Estanyol, alerta que el conflicte segueix enquistat: “En lloc de millorar, ha empitjorat. Ara falten 11 anestesiòlegs com a mínim per redreçar la situació. Aquest dèficit està obligant els facultatius del servei a fer més hores de les que els pertoca per poder cobrir amb garanties el màxim de feina possible, però la direcció del centre no els pot demanar que ho facin indefinidament”, assenyala.

Segons Estanyol, el problema rau en el canvi de model de gestió sanitària al territori que ha provocat un augment de les derivacions de pacients complexos al Trueta, però no així de la plantilla mèdica. A banda d’això, explica que cada vegada hi ha més serveis hospitalaris no quirúrgics, com les sedacions, les broncoscòpies o les unitats del dolor, que requereixen de la participació de l’anestesiòleg, circumstància que ha comportat un “increment notable” de les càrregues assistencials davant la dificultat afegida de cobrir les places vacants. 

“Amb un terç menys de la plantilla d’anestesiòlegs, l’hospital prioritza les intervencions quirúrgiques, mentre que les actuacions que es fan fora d’aquesta àrea només es cobreixen quan hi ha especialistes disponibles”, afirma. Per aquest motiu, alerta que el servei es podria arribar a col·lapsar, si l’hospital no aplica d’“immediat” mesures correctores.

Estanyol recorda que, fa uns anys, el Trueta era un punt d’atracció per als metges especialistes pel sol fet de ser un hospital de referència, amb capacitat per a la formació, investigació i docència, però ara assegura que ha perdut l’atractiu per culpa de la sobrecàrrega de treball que pateix la plantilla. “Necessitem un major respecte institucional i que el centre  reconegui l’esforç que estan fent els anestesiòlegs per treballar més enllà de la seva jornada habitual”, reclama.