MC recrimina a les patronals de la XHUP que vulguin imposar “sacrificis” en el nou conveni sense oferir contrapartides

dimecres, 19 setembre, 2012

Metges de Catalunya (MC) manté la seva posició d’exigir a les patronals de la xarxa sanitària concertada, coneguda com a XHUP, un “conveni de garanties” que preservi els drets adquirits pels treballadors i critica l’“enroc” dels representants empresarials que insisteixen en demanar “sacrificis i renúncies” a les plantilles sense oferir res a canvi, després de la segona reunió mantinguda aquest dijous entre els sindicats i les patronals en la represa de les negociacions per a un nou acord laboral.

Davant la voluntat patronal d’introduir les retallades decretades pel govern espanyol per als treballadors públics en el nou conveni sectorial, MC defensa que aquestes mesures no són d’aplicació al personal de la xarxa sanitària concertada, ja que les empreses de la XHUP, constituïdes com a fundacions privades, “en cap cas” poden aplicar la regulació destinada la Funció Pública.

El sindicat denuncia que les patronals Unió Catalana d’Hospitals (UCH), Consorci de Salut i Social de Catalunya (CSC) i Associació Catalana d’Entitats de Salut (ACES) pretenen pactar una rebaixa de les condicions laborals, a partir dels decrets d’austeritat de l’Estat, i neutralitzar els èxits judicials aconseguits per MC, amb l’objectiu d’establir un conveni “a la baixa”.

En aquest sentit, l’organització adverteix que el punts de la proposta patronal subjectes a sentències jurídiques, com la retribució de l’atenció continuada (guàrdia), “no són negociables”.

A més, MC reivindica que la negociació de les taules retributives inclogui “com a mínim” l’IPC acumulat durant els quatre anys transcorreguts des de la caducitat del conveni.

Per la seva part, les patronals insisteixen en la necessitat d’arribar a un acord en matèria de jornada laboral, sota la premissa de l’aplicació de la jornada de 37,5 hores setmanals (1.709 hores anuals) prevista en la Llei de pressupostos generals de l’Estat (disposició 71a).

Sobre aquest punt, els agents socials han presentat una proposta conjunta per aplicar una norma de l’Administració de Justícia que sosté que la jornada de 37,5 hores setmanals equival a 1.625 hores anuals, per a totes les categories professionals i distingint la jornada diürna de la nocturna.

Els sindicats vinculen, però, l’aplicació d’aquesta jornada al manteniment de les plantilles actuals i a la disminució del percentatge de la flexibilitat horària.

Les parts s’han emplaçat a una propera reunió a finals de setembre per continuar les negociacions.