MC s’adhereix al manifest de ‘Fridays For Future’ i reclama actuacions “immediates” davant l’emergència climàtica

27S Emergència climàtica

Metges de Catalunya (MC) ha signat el ‘Manifest per la vaga mundial del clima’, promogut pel moviment Fridays For Future Barcelona, amb motiu de la setmana de mobilitzacions mundials convocades per organitzacions ambientalistes per pressionar els líders polítics reunits en la Cimera de l’Acció Climàtica de l’Organització de les Nacions Unides (ONU). Davant l’emergència climàtica i les “terribles conseqüències per a la salut” derivades de l’escalfament global, l’emissió de gasos d’efecte hivernacle i la generació de residus altament contaminants que malmeten els ecosistemes, el sindicat mèdic se suma al clam social que demanda, amb caràcter immediat, mesures correctives per revertir els indicadors que alerten que el planeta avança ràpidament cap al col·lapse. Així mateix, MC mostra la seva total alineació amb la reclamació d’un canvi d’hàbits productius, de mobilitat i de consum que transformi les societats i els modes de vida per fer-los “més sostenibles, més igualitaris i més justos”.
 
L’organització recorda que els efectes perniciosos per a la salut de la contaminació atmosfèrica ja provoquen més de 400 morts anuals a la ciutat de Barcelona. A més, l’exposició continuada al diòxid de nitrogen (NO2) o a nivells de partícules en suspensió superiors als recomanats per l’Organització Mundial de la Salut (OMS) s’associa amb l’aparició de problemes respiratoris i cardiovasculars, i altres malalties greus. D’altra banda, el canvi climàtic que, com adverteix la comunitat científica, farà augmentar la temperatura de la Terra entre 3ºC i 5ºC el 2100, serà el germen de migracions massives en busca d’indrets habitables i amb recursos naturals, i serà el responsable de catàstrofes naturals i fenòmens meteorològics extrems que provocaran, alhora, crisis sanitàries i alimentàries globals.

“La crisi ambiental ens interpel·la a tots, però especialment a les institucions, entitats i organitzacions amb capacitat de prendre decisions que esdevinguin el motor del canvi, que s’ha de produir aquí i ara”, afirma MC, que crida al col·lectiu mèdic a participar a la manifestació massiva convocada per Fridays For Future Barcelona que tindrà lloc el divendres 27 de setembre, a les 18 hores, als Jardinets de Gràcia de la capital catalana, així com a la resta de mobilitzacions organitzades arreu del territori.