MC s’adhereix al pla d’estabilitat laboral de Salut amb la condició que s’apliquin mesures “contundents”

Metges de Catalunya (MC) ha subscrit amb condicions el Pla de garantia de l’estabilitat laboral que ha elaborat el Departament de Salut en col·laboració amb sindicats, col·legis professionals i patronals, amb l’objectiu de reduir la temporalitat contractual creixent dels professionals de la xarxa sanitària d’utilització pública. Aquesta precarietat en el lloc de treball afecta totes les entitats del sector públic de salut, però, especialment, l’Institut Català de la Salut (ICS), on els metges amb contracte fix només representen actualment el 55% del total de la plantilla mèdica en l’àmbit hospitalari i el 56,8%, en l’atenció primària. 

El document, que està pendent de ser revisat pels serveis jurídics de l’Administració i és susceptible d’actualitzacions, recull un pla de xoc per contenir i reduir la inestabilitat laboral dels professionals, mitjançant mesures per transformar el personal interí en fix, reconvertir la plantilla eventual en interina, millorar la contractació eventual i promoure la conciliació laboral i personal.

Les iniciatives més destacades són l’oferta d’ocupació pública de 2.400 places a l’ICS, aprovada pel Govern el 18 d’abril passat, i el compromís d’impulsar la convocatòria de 575 llocs de treball per a la resta d’empreses públiques i consorcis. A més, Salut vol acabar aquest any amb els 500 contractes de falsos eventuals que ocupen places estructurals a l’ICS i convertir-los en professionals interins, una situació denunciada reiteradament per MC tant a l'ens públic com al Síndic de Greuges

Durant la presentació del pla que ha tingut lloc aquest dimarts, a Barcelona, el president del sindicat, Jordi Cruz, ha manifestat davant del conseller de Salut, Antoni Comín, que l’organització mèdica s’adhereix a l’acord amb la condició que s’apliquin mesures “contundents” i “immediates” per retallar la temporalitat entre la plantilla sanitària. “No s’entén que una sanitat d’excel·lència se sustenti en la precarietat dels professionals”, ha afirmat.

Així mateix, Cruz ha aplaudit la creació d’un observatori de la qualitat de la contractació que disposarà d’una comissió tècnica, on participaran els sindicats, les corporacions professionals i els representants de les organitzacions sanitàries adherides al pla, per fer un seguiment de l’evolució de la temporalitat i plantejar mesures per combatre-la. Igualment, aquest òrgan s’encarregarà d’elaborar una guia de bones pràctiques en l’àmbit de la conciliació laboral i personal, amb especial sensibilitat cap als interessos dels professionals més joves.