MC: "Volem recuperar l'activitat presencial en l'atenció primària, però sense més personal serà impossible"

Visites agenda atenció primària

Metges de Catalunya (MC) insisteix a reclamar la incorporació de facultatius en els centres d’atenció primària (CAP) per poder assumir l’elevada demanda provocada per la pandèmia de la covid i per reduir la sobrecàrrega "extenuant" del personal mèdic del primer nivell assistencial. El sindicat lamenta que la població pugui percebre una manca d’atenció per part dels metges de família a causa de la limitació de les visites presencials en els CAP. "Nosaltres volem veure els nostres propis pacients. El contacte personal i la continuïtat assistencial són fonamentals per a l’acte mèdic, però ens veiem limitats per la manca de facultatius i per les mesures de distància, protecció i higiene per prevenir els contagis que condicionen les capacitats físiques de molts centres, que no estan preparats per a això", afirma el president del Sector Primària ICS de MC, Javier O’Farrill.

En aquest sentit, el responsable sindical es remet a l’enquesta realitzada per l’organització a 1.339 metges i metgesses d’atenció primària, segons la qual el 63% dels facultatius atribueix al dèficit de personal la reducció forçada de l’activitat presencial en els CAP, mentre que un 56% també considera que limitació de visites es deu a les condicions d’espai físic dels mateixos centres. Així mateix, el 54% dels enquestats assegura que la sobrecàrrega de treball i la precarietat de les condicions laborals són difícils de suportar, i el 82% creu que la pandèmia empitjorarà la saturació de l’atenció primària, anterior a l’actual crisi sanitària.

"Només qui desconegui per complet la realitat de l’atenció primària pot dir que els facultatius dels CAP estem molt tranquils. La feina és ingent però poc visible. Fem centenars de trucades i consultes telemàtiques diàries, assumim el control i seguiment de contagis, més les visites presencials imprescindibles. No donem a l’abast perquè encara arrosseguem les conseqüències de les retallades i d’una política de menyspreu i infravaloració de la primària per part de gestors i polítics", assevera O’Farrill que recorda que des de 2010 s’han perdut prop de 1.000 facultatius que són “imprescindibles” per al primer nivell assistencial.

"El 99% dels metges i metgesses reclama un canvi de model en què el col·lectiu mèdic tingui un paper clau i bàsic en el disseny, organització i desenvolupament de l’atenció primària de salut. L’Administració no pot ignorar aquest clamor dels professionals", remarca. 

També falten pediatres
La pediatria d’atenció primària també es veu afectada per la manca d’especialistes que llasta l’organització de l’assistència als infants durant la pandèmia. Amb tot, la majoria de centres realitzen les revisions pediàtriques, tot i les limitacions, i segueixen el calendari vacunal, especialment amb els nounats i els menors de sis anys.

Pel que fa a la recuperació de l’activitat ajornada durant el pic de la pandèmia, els facultatius la condicionen a la incorporació de més professionals i a l’evolució de l’epidèmia. "Si tot es deixa en mans del sobreesforç del personal se seguirà tensionant un sistema que cada vegada està més a prop de la fallida", avisa O’Farrill.