Metges de Catalunya (MC) considera que l’encavalcament de les darreres mesures impositives sobre la prestació farmacèutica, acordades pels governs català i espanyol, demostren una “falta de rigor i una absoluta improvisació impròpies d’unes administracions responsables”.
Per al sindicat, la posada en marxa de la taxa de l’euro per recepta a Catalunya, l’entrada en vigor del nou copagament farmacèutic i la proposta del Ministeri de Sanitat d’excloure 426 fàrmacs comuns del finançament públic posen de manifest el “desgavell” de la política sanitària actual.
MC lamenta que Sanitat vulgui retirar les subvencions a certs medicaments per a símptomes menors, sense que prèviament hagi dialogat amb els professionals i s’hagi fet una avaluació seriosa i independent del seu cost-efectivitat. A més, adverteix del risc que aquests fàrmacs se substitueixin per altres finançats, però més cars.
L’organització considera que s’està actuant des de la “precipitació” i les “presses” i cita com a exemple que, en la llista inicial de medicaments a excloure del finançament públic, Sanitat ha inclòs els fàrmacs per tractar les migranyes en el grup terapèutic d’antidiarreics.
Així mateix, el sindicat dubta que aquesta mesura serveixi per estalviar 458 milions d’euros i aposta per formalitzar concursos públics de licitació de fàrmacs –subhasta de medicaments– per tal de finançar el cost del producte més econòmic, en igualtat de principi actiu i de dosi. Igualment proposa deixar de subvencionar aquells fàrmacs que no tinguin una eficàcia terapèutica acreditada.