Metges de Catalunya albira una nova vaga d'atenció primària

Javier O'Farrill i Elena Bartolozzi

El president i la secretària del Sector Primària ICS de Metges de Catalunya (MC), Javier O’Farrill i Elena Bartolozzi, han llançat un nou crit d’alerta sobre la situació de l’atenció primària catalana. En un article conjunt publicat a El Periódico han criticat el darrer pla de reforç i transformació del primer nivell assistencial presentat pel Departament de Salut. Per als responsables sindicals es tracta d’un projecte "superficial, buit de contingut i poc ambiciós" i critiquen que "queda lluny" de l’anterior pla de reforma.

Tot i que el 70% de les demandes assistencials a l’atenció primària s’adrecen a les facultatives, el pla no preveu la incorporació de professionals mèdics suficients per donar resposta a aquestes necessitats. "S’ha perpetuat la dificultat de la ciutadania per accedir a la seva metgessa de referència", afirmen O’Farrill i Bartolozzi que assenyalen la manca de planificació com a causa del dèficit de facultatives. A més, les condicions laborals i retributives no sedueixen els professionals que opten per altres especialitats o per marxar a altres comunitats o països.

La insuficiència de personal mèdic explica, segons els autors, la situació que viuen els centres d’atenció primària (CAP) davant la pandèmia del coronavirus. "Les facultatives, quan poden, visiten pacients propis i també d’altres companyes. Aquest fet, de nou, incrementa la sobrecàrrega de feina i, en conseqüència, empitjora l’accessibilitat al primer nivell sanitari", argumenten.

En aquest sentit es queixen de l’absència d’informació a la població. "Ningú explica aquesta realitat i ens trobem desemparats davant les comprensibles queixes dels pacients. Els gestors ens situen entre l’espasa i la paret, entre la planificació negligent que enfonsa dia a dia l’atenció primària i la demanda creixent d’atenció presencial per part de la població".

Davant el "maltractament continuat i la deixadesa de funcions", la desprotecció dels professionals durant la pandèmia i la resposta insatisfactòria de l’Administració amb el pla de reforç i transformació, O’Farrill i Bartolozzi adverteixen que reprendran les mobilitzacions.

"Si per al Govern i Salut no som una prioritat, de ben segur que l’atenció primària seguirà funcionant sense problemes si les facultatives anem a la vaga".