Metges de Catalunya (MC) ha alertat que el conflicte mèdic "no s'ha tancat" i que la ferida oberta per la vaga de facultatius "encara no ha cicatritzat". En un debat organitzat per la Fundació Vila Casas, el secretari general del sindicat, Patricio Martínez, ha admès que persisteixen alguns problemes que es van plantejar en la convocatòria de les protestes com la pèrdua d'autoritat del metge en el procés assistencial, la falta de participació del col·lectiu en la presa de decisions o la forta pressió assistencial que pateix el sistema sanitari.
No obstant això, Martínez ha assenyalat que el Consell de la Professió Mèdica de Catalunya "ha agafat velocitat de creuer", però ha advertit que el conflicte pot tornar a esclatar si aquest òrgan pactat en la sortida de la vaga no respon a les expectatives.
En aquest sentit, el secretari general d'MC ha apuntat algunes circumstàncies que poden desembocar en noves mobilitzacions. D'una banda, que el Govern sorgit de les eleccions de l'1 de novembre desmantelli el Consell de la Professió Mèdica o no executiu els acords que s'hi adoptin i, de l'altra, que els sindicats de classe obstaculitzin permanentment les decisions del nou ens, al·legant que les condicions laborals específiques dels metges no es poden negociar fora dels convenis col·lectius.
Patricio Martínez ha reiterat que la primera demanda del personal mèdic és tenir una representació que no passi per les actuals meses de negociació sindicals i ha manifestat que el consell de la professió és una bona oportunitat per consolidar un marc de relació institucional diferent entre facultatius i Administració.
Per la seva part, la directora de Recursos Humans de l'Institut Català de la Salut (ICS), M. Luz Bataller -en la fotografia, al costat de Patricio Martínez-, també ha reconegut que encara hi ha "tensions" en el col·lectiu de metges, malgrat les darreres millores laborals.