Metges de Catalunya aprova la creació d'impostos finalistes per finançar la despesa sanitària

dijous, 13 maig, 2004

Metges de Catalunya (MC) veu amb bons ulls el pla que està ultimant el Govern de la Generalitat per aplicar un gravamen sobre la gasolina amb l'objectiu de finançar la despesa sanitària, sempre que es faci amb transparència i s’expliqui bé a la població com i perquè es farà servir la recaptació d’aquest impost finalista.

Tot i així, MC considera que aquesta mesura és només un “pedaç” per afrontar, a curt termini, una situació d’emergència financera que està afectant l’activitat professional del metge amb una manca de recursos humans i materials, amb una sobresaturació del sistema i amb unes llistes d’espera extremes.

Per contra, el sindicat s’oposa a la possibilitat de buscar fórmules de participació del capital privat per finançar la sanitat, tal com va anunciar fa uns dies la consellera de Sanitat, Marina Geli. Considera que aquest és un terreny molt perillós que podria hipotecar, en un futur proper, l’actual model sanitari públic, universal, solidari i equitatiu.

Metges de Catalunya ja ha proposat a la consellera la necessitat de consensuar un pacte social per la qualitat, la humanització i la sostenibilitat del sistema que inclogui un acord ampli entre els gestors, els professionals sanitaris, els partits polítics i la ciutadania. Per a MC, cal plantejar-se quin tipus de sanitat volem i a quin preu i buscar les fórmules idònies per fer sostenible el sistema a llarg termini.

El Departament de Sanitat estima que el dèficit sanitari català és d’uns 3.000 milions d’euros, dels quals 540, corresponen a la desviació pressupostària de 2003. La consellera Geli calcula que són necessaris 1.200 milions d’euros per capitalitzar el sistema, sobretot en inversions destinades als hospitals de l’Institut Català de la Salut (ICS), i 600 milions d’euros per eixugar el dèficit de la xarxa concertada.

Davant d’aquesta situació, la Generalitat va anunciar que estava estudiant tres vies per augmentar els ingressos de la sanitat: la revisió del finançament autonòmic, la participació del capital privat i la instauració d’impostos finalistes, sense descartar el copagament en algunes prestacions.