Metges de Catalunya ha convocat per al proper 12 de febrer una vaga als 40 centres d’atenció primària (CAP) de Barcelona ciutat que depenen de l'Institut Català de la Salut (ICS), per exigir al Departament de Salut mesures immediates que disminueixin la pressió assistencial.
Un total de 809 facultatius, 679 metges de família i 130 pediatres, estan cridats a mobilitzar-se sota el lema "No m’explotis!". No hi estan convocats els especialistes de primària, els odontòlegs, els facultatius de contingent i zona i del PASSIR, ni tampoc els metges en formació. L’aturada afectarà l’activitat dels centres entre les 8 i les 20 hores.
Amb la vaga, el sindicat torna a reclamar a Salut que els metges de família no tinguin més de 1.500 pacients assignats i 1.000 els pediatres i que es limiti a 25 el nombre de visites diàries, per disposar d’un temps assistencial òptim per a cada consulta.
També demana que l’excés de càrrega de treball que sobrepassi aquests límits es cobreixi fora de la jornada ordinària, amb el personal mèdic del CAP que voluntàriament s’hi presti o mitjançant la contractació de nous professionals. Per a MC, aquesta activitat addicional s’ha de remunerar d’una manera específica a negociar.
D’altra banda, l’organització sol•licita que el facultatiu pugui gestionar la seva agenda de visites i pugui dedicar un terç de la seva jornada de treball de 36 hores setmanals a formació, a investigació i a docència, tal com estableix el reglament marc de funcionament dels equips d’atenció primària (EAP). Aquesta circumstància ara és inviable, ja que el metge ha de destinar tot el seu temps a cobrir la forta demanda assistencial.
Finalment i fins que no es compleixin aquestes condicions bàsiques per garantir uns estàndards òptims de qualitat assistencial, Metges de Catalunya exigeix al Salut que retiri definitivament el procés d’ampliació dels horaris dels CAP, que va pactar amb els sindicats no mèdics UGT, CCOO, CATAC i SATSE la tardor passada.
La portaveu de la Divisió d’Atenció Primària del sindicat, Montse Llop (a la fotografia), ha afirmat en roda de premsa que els metges es planten “per dir prou a la massificació de les consultes” i “prou de treballar sota una pressió assistencial impròpia d’un sistema que pretén oferir una atenció de qualitat”.
A més, ha subratllat que el col·lapse que abans era cíclic “ara s’ha cronificat i els CAP estan saturats gairebé els 365 dies de l’any”, una circumstància que el Departament de Salut “assumeix amb total normalitat, com si aquí no hagués passat res”.
Llop ha afegit que “no ens mobilitzem per caprici, sinó per responsabilitat professional”, ja que “volem treballar en unes condicions dignes que ens permetin fer una atenció de qualitat i sense presses”.
La portaveu ha advertit que aquesta vaga pot ser “l’epicentre” d’una reivindicació que s’estengui per tot Catalunya, “si el Departament de Salut no posa fil a l’agulla”.