Metges de Catalunya convoca una vaga del personal mèdic els dies 15 i 16 de novembre contra les retallades sanitàries

dilluns, 7 novembre, 2011

Metges de Catalunya (MC) ha convocat els dies 15 i 16 de novembre una vaga del personal mèdic dels centres de salut públics i concertats, per protestar contra les “retallades sanitàries indiscriminades” del Govern i exigir el "restabliment dels pressupostos i de l’activitat assistencial previs als plans d’austeritat", que han suposat ja una reducció de 1.000 milions d’euros per al sistema.

La decisió de la convocatòria de vaga respon als reiterats intents infructuosos de MC de consensuar amb el Departament de Salut la manera com “recuperar les constants vitals del sistema i restaurar les condicions laborals del personal mèdic anteriors a les retallades”.

Per al sindicat, la tisorada indiscriminada que ha aplicat Salut, “a esquena dels metges”, ha perjudicat “greument” la qualitat assistencial, després de tancar aquest estiu més de 3.000 llits hospitalaris, reduir un 40% l’activitat quirúrgica programada i suprimir el servei nocturn de 58 centres d’atenció primària (CAP), entre altres mesures.

A més, afegeix MC, el personal mèdic, amb una de les retribucions més baixes de l’Estat espanyol i d’Europa, ha hagut de suportar una rebaixa salarial entre el 7 i el 10% des de maig de 2010, que pot arribar fins al 30% amb la disminució de les hores de guàrdia i la supressió del complement de productivitat variable (DPO), al qual s’ha vist forçat a renunciar per evitar acomiadaments en més d’una vintena de centres de salut concertats.

El president del sindicat, Albert Tomàs, ha afirmat aquest dilluns, en roda de premsa, que l’objectiu de la convocatòria de vaga “és obligar Salut i les patronals sanitàries a asseure’s al voltant d’una taula per negociar, seriosament, de quina manera posem fre a l’hemorràgia de retallades i com intentem recuperar l’activitat assistencial habitual”.

“Som conscients que serà una vaga difícil d’entendre per als usuaris i difícil d’assumir per a molts metges que ja han patit una retallada salarial considerable, però no ens podem quedar de braços creuats mentre es va desmantellant el sistema de salut públic”, ha afegit.

Tomàs ha apuntat que el sindicat té informacions que el conseller d’Economia, Andreu Mas-Colell, ha demanat a Salut una nova retallada pressupostària del 4,8% per al 2012, “una circumstància que de complir-se faria perillar els fonaments del sistema sanitari”.

“El nostre objectiu no es fer vaga, però no ens deixen altra sortida”, ha precisat el president de MC, que ha considerat suficient el termini de vuit dies (abans del primer dia de vaga) per assolir un acord. “La pilota és damunt la taula del conseller. Ell és qui ha traspassat la línia vermella i ara ens ha de demostrar realment quin model de sanitat vol per al futur de Catalunya”.

En la convocatòria de vaga, a la qual estan cridats a mobilitzar-se 16.500 facultatius –inclosos els metges interns residents (MIR)– sota el lema “La salut ni es tanca ni es retalla”, el sindicat reclama:

  • La recuperació de les partides pressupostàries del Departament de Salut de 2010.
  • El restabliment de l’activitat assistencial, de les plantilles i de les condicions laborals estatutàries i retributives de gener de 2010 per als metges del Sistema Sanitari Integral d’Utilització Pública de Catalunya (SISCAT).
  • La desaparició dels contractes escombraria de 25 hores setmanals al personal eventual i interí de l'Institut Català de la Salut (ICS) i la seva substitució per contractes de 36 hores setmanals en l’atenció primària i contractes de jornada completa a l’atenció hospitalària.
  • La transformació dels complements de jornada completa i d’exclusivitat de l’ICS –amenaçats per les retallades– per un de nou, anomenat complement d’atenció hospitalària, que inclogui els imports dels dos anteriors i retribueixi indivisiblement la jornada ordinària dels facultatius.
  • La implantació d’un conveni mèdic del SISCAT, com a marc de relacions laborals únic i específic per als metges, per tal de negociar directament i de forma vinculant amb el Govern els aspectes professionals, laborals, assistencials, organitzatius i de gestió dels centres i serveis de salut, i evitar, així, que es repeteixin retallades sanitàries sense criteri mèdic i que es reestructuri el sistema sense comptar amb l’opinió del metge.