Metges de Catalunya defensa una atenció mèdica “sense fronteres” que garanteixi el dret fonamental a la salut pública

dijous, 10 maig, 2012

Metges de Catalunya (MC) rebutja la decisió del govern espanyol de restringir l’accés a la sanitat als immigrants sense papers, tal com estableix el decret llei aprovat el passat 20 d’abril, i defensa una atenció mèdica “sense fronteres” que no destrueixi el dret fonamental a la salut pública.

El sindicat considera que la mesura de l’executiu central de retirar l’atenció mèdica (excepte la urgent) als estrangers que es troben en una situació irregular a l’Estat és un “error”, tant des d’un punt de vista ètic com sanitari, ja que es poden trencar les barreres epidemiològiques.

MC adverteix que la implantació de fronteres assistencials dins d’una societat pot tenir repercussions greus en el control de malalties infeccioses de reservori humà, com la tuberculosi o el virus de la sida, amb el consegüent perjudici social.

A més, remarca que l’atenció preventiva és molt més “eficient” que la greu i, a la llarga, repercuteix en un major estalvi de la despesa sanitària.

El decret llei sobre salut del govern espanyol per reduir 7.000 milions d’euros, estableix, entre altres mesures, que els estrangers “no registrats ni autoritzats com a residents a Espanya” només tindran garantida l’“assistència d’urgència per malaltia greu o accident, per embaràs, part i postpart”, i, en el cas dels estrangers menors de 18 anys, rebran atenció mèdica “en les mateixes condicions que els espanyols”.