Un 40% dels centres d’atenció primària (CAP) de l’Institut Català de la Salut (ICS) té contractat personal mèdic en precari, amb contractes mileuristes de 25 hores setmanals, renovables mensualment, i sense accés a formació continuada, segons revela una enquesta de Metges de Catalunya (MC) a 84 centres.
Aquesta modalitat de contractació, que fins ara l’ICS només feia servir puntualment per cobrir substitucions d’estiu, s’ha estès per tot Catalunya arran de les retallades sanitàries i ara afecta qualsevol tipus de suplències (maternitat, malaltia, jubilació, defunció, comissió de serveis i vacances) i interinitats per vacant.
En aquests contractes de 25 hores setmanals, la dedicació del metge és exclusivament assistencial i no es reserva un terç de la jornada a formació, docència, recerca i sessions clíniques, tal com estableix la normativa vigent.
En canvi, el facultatiu d’un equip d’atenció primària (EAP), amb la jornada habitual de 36 hores setmanals, sí que pot destinar una part de la seva jornada a aquestes activitats bàsiques per a l’exercici mèdic.
MC adverteix que aquesta política contractual atempta directament contra el treball en equip i vulnera l’esperit de la reforma de l’atenció primària, motiu pel qual en demana la seva supressió.
El president del Sector Primària ICS del sindicat, Francisco Ridao, assenyala que els contractes de 25 hores dificulten la integració del metge en la dinàmica del centre i obstaculitza l’exercici de l’acte mèdic: “El professional necessita aquest temps per reciclar-se i compartir informació clínica amb la resta de la plantilla, amb l’objectiu de poder mantenir la qualitat assistencial”.
A més, afegeix que els facultatius amb aquests contractes cobren un 30% menys i no tenen accés a la retribució variable per objectius (DPO). “És indignant que l’ICS rebaixi el sou del metge a nivells mileuristes”, critica. “Les perspectives de futur de la sanitat catalana són preocupants, ja que els professionals joves que solen accedir a aquest tipus de contractacions optaran per altres alternatives laborals amb millors condicions”.
L’enquesta de MC també posa de manifest, però, que una bona part dels CAP continuen sense suplir les baixes laborals: un 19% dels centres té baixes per maternitat sense cobrir; un 31%, baixes per malaltia sense substituir i un 61%, reduccions de jornada sense reemplaçar.