Metges de Catalunya es manifesta a Lleida per reclamar solucions urgents a la saturació dels CAP

Mig centenar de delegats de Metges de Catalunya (MC) s’han concentrat davant la seu de l’Institut Català de la Salut (ICS) a Lleida per reclamar mesures urgents que permetin disminuir la pressió assistencial en els centres d’atenció primària (CAP).

El sindicat calcula que la plantilla de facultatius de la regió sanitària de Lleida s’hauria d’incrementar un 10% com a mínim, per cobrir adequadament la creixent demanda assistencial. Sosté que el dèficit actual de professionals i la saturació de les consultes obliga els metges a visitar entre 30 i 50 pacients al dia, mentre que la xifra recomanada per poder oferir una atenció de qualitat és de 25.

Per aquest motiu, demana la paralització del pla de l’ICS que preveu ampliar els horaris dels CAP de 8 a 21 hores, fins que no es redueixin els contingents de pacients assignats per metge i es limiti el nombre de consultes diàries.

La protesta a la capital del Segrià ha estat marcada per les coaccions de la directora d’Àmbit d’Atenció Primària de Lleida, Catalina Serna, que havia anunciat mesures contra els professionals que se sumessin a la concentració. El delegat d’MC a Lleida, Joan Miquel Camacho (a la fotografia inferior), ha qualificat l’actitud de Serna de “mesquina i prepotent” i ha exigit a l’Administració “més respecte i diàleg”.

Durant gairebé una hora, els manifestants han cridat consignes com “Sense metges, no hi ha sanitat”, “Barranco, escolta, ja n’hi ha prou de bronca” (en al·lusió al gerent de la regió sanitària de Lleida, Sebastià Barranco) i “Volem treballar, deixeu d’emprenyar”. També portaven pancartes en les quals es podia llegia “Catalina Serna, sóc metge i m’estic manifestant: expedienta’m!”, “Coacció no” i “Més metges, més qualitat i menys punyetes”.