Metges de Catalunya (MC), primer sindicat professional mèdic fundat a Europa, celebra aquest any el seu 90è aniversari i, per aquest motiu, prepara un gran acte institucional per rememorar la trajectòria de l’entitat professional més reeixida dels metges catalans.
En el marc del III Congrés de Metges de Llengua Catalana, celebrat l’any 1919 a Tarragona, sorgeix la idea d’unir el col·lectiu al voltant d’una entitat que expressi els criteris i les opinions de l’estament mèdic amb raonaments i judicis totalment equànims, amb el propòsit de preservar una bona qualitat assistencial i una correcta prestació dels actes mèdics.
Posteriorment, s’elegeix la comissió organitzadora del Sindicat de Metges de Catalunya, impulsada pel doctor Ramon Pla i Armengol. Després d’intensos treballs, el 27 de març de 1920 es constitueix legalment el sindicat i la seva primera Junta Directiva, sota la presidència del doctor Hermenegild Puig i Sais.
L’acta de constitució se signa en un local de l’Ateneu Empordanès, situat al carrer del Pi, número 11, de Barcelona. Segons l’encapçalament del butlletí oficial de l’organització, el Sindicat de Metges de Catalunya “persegueix el major ennobliment de la funció social encomanada a la classe mèdica, defensant els interessos morals i materials dels metges residents a Catalunya, protegint els associats i llurs famílies amb institucions de previsió i cooperació”.
Durant la dictadura del general Primo de Rivera (1923), el règim clausura el sindicat. Malgrat tot, aquest assumeix un paper fonamental en la lluita per reafirmar els drets d'associació professional.
La Guerra Civil espanyola (1936) provoca la dissolució definitiva de l’entitat per ordre governamental i l'expropiació dels seus béns. El 1969 un grup de sindicalistes recupera l'activitat dins del sindicalisme vertical de la dictadura del general Franco.
L'arribada de la democràcia obre de nou l'activitat sindical lliure i, des d’aleshores, el Sindicat de Metges de Catalunya comença a treballar en la reconstrucció del sindicalisme professional mèdic a Catalunya i a la resta de l’Estat. Fruit d'aquesta activitat, l'any 1979 es constitueix la Confederación Estatal de Sindicatos Médicos (CESM), de la qual n’és membre fundador el sindicat.
El 2002 el Sindicat de Metges de Catalunya i la Federació d’Associacions de Metges d’Hospitals de Catalunya, constituïda l'any 1981, s’integren en una única organització amb més de 8.000 afiliats, sota el nom actual de Metges de Catalunya.