Metges de Catalunya (MC) qualifica de “decebedor” el nomenament de Boi Ruiz com a nou conseller de Salut, a qui acusa de “practicar l’hostilitat contra els facultatius” i d’“avivar el distanciament amb la professió”, des de la direcció de la patronal sanitària concertada Unió Catalana d’Hospitals (UCH).
El secretari general de MC, Antoni Gallego, considera que la designació “és un gran pas per a Ruiz, però un enorme retrocés per a la comunitat mèdica”, ja que és un dels “màxims responsables” de la vaga històrica del 2006 dels metges catalans i l’“instigador” del bloqueig de les patronals al Consell de la Professió Mèdica de Catalunya –òrgan creat com a sortida del conflicte.
“Estem molt preocupats –afegeix Gallego– perquè la situació financera de la sanitat no convida a l’optimisme i menys amb un conseller d’empresa, allunyat del professionalisme i amb una credibilitat molt baixa entre el col·lectiu”.
Malgrat tot, insta Ruiz a “fer pinya” per consensuar “fórmules innovadores” que permetin encarrilar la sanitat cap a una “sostenibilitat perdurable, sense agredir els criteris d’universalitat, equitat i solidaritat del sistema”.
També reclama un catàleg de serveis “adequat als pressupostos”, perquè la sanitat pública ha d’oferir el que pot sostenir: “No podem estirar més el braç que la màniga, si volem preservar l’excel·lència del nostre model”, adverteix.
Per al secretari general de MC, en aquest propòsit és “imprescindible” la participació del metge com a proveïdor del coneixement en el sistema: “Els facultatius hem de pilotar la sanitat des d’un conveni mèdic propi, que reculli les aspiracions bàsiques dels professionals mitjançant una negociació directa amb el Servei Català de la Salut”.
Gallego subratlla que la sanitat “només té futur si s’escolta el metge, però no si se l’ofega amb una teranyina burocràtica i administrativa”.