Metges de Catalunya rebutja la decisió de l’ICS de reduir el nombre de guàrdies MIR amb l’excusa del dèficit

divendres, 2 juliol, 2010

Metges de Catalunya (MC) rebutja la decisió de l’Institut Català de la Salut (ICS) de reduir el nombre de guàrdies dels metges interns residents (MIR) de primer any amb l’excusa del dèficit, ja que devalua greument la formació dels futurs especialistes. El sindicat sospita que la mesura s’emmarca en el context conjuntural econòmic de disminució de la despesa sanitària, motiu pel qual expressa la seva més ferma oposició.

Segons ha pogut saber MC, el Departament de Recursos Humans de l’ICS ha donat l’ordre als directors dels hospitals públics perquè limitin a tres les guàrdies mensuals dels residents de primer any (anomenats R1), malgrat que la majoria dels plans formatius de les especialitats recomanen fer entre quatre i sis guàrdies al mes.

El sindicat ha remès per escrit una queixa formal al director gerent de l’ICS, Enric Argelagués, en què titlla la mesura d’“agressió” i d’“injustícia” contra el col·lectiu MIR i demana la retirada immediata de la restricció de les guàrdies. A hores d’ara, l’organització encara no ha rebut cap resposta.

MC subratlla que la prestació de serveis d’atenció continuada (guàrdies) és un element clau en el procés d’aprenentatge del MIR, perquè molts dels seus objectius docents, com la capacitat de decisió en situacions que requereixen una resposta ràpida i resolutiva, no es poden suplir amb altres activitats assistencials.

Així mateix, considera que la iniciativa de l’ICS no només perjudicarà la formació del resident, sinó que també afeblirà la cobertura de les Urgències, tenint en compte que el MIR representa un percentatge molt alt de l’equip mèdic d’aquest servei. La mesura afectarà igualment els interessos econòmics del col·lectiu, ja que el seu salari recau en bona part en l’acompliment de les guàrdies.

MC ha contactat amb els MIR dels hospitals Vall d’Hebron i Bellvitge de Barcelona, Arnau de Vilanova de Lleida i Joan XXIII de Tarragona, on els metges residents s’han començat a mobilitzar, per donar-los el seu suport.