Metges de Catalunya s’oposa al nou pla contra la grip del Departament Salut i reclama un augment de la plantilla per evitar la saturació de les consultes

Metges de Catalunya (MC) s’oposa al nou pla contra la grip del Departament de Salut que preveu potenciar les competències del personal d’infermeria i dels farmacèutics i reclama a la consellera de Salut, Marina Geli, un augment de la plantilla de facultatius per evitar la saturació de les consultes.

El projecte de Salut que s’inclou com una de les novetats del Pla Integral d’Urgències de Catalunya (PIUC) per a aquest hivern vol implicar les farmàcies i el personal d’infermeria per evitar que l’epidèmia de grip col·lapsi els centres d’atenció primària (CAP). L’objectiu és que els infermers o els farmacèutics puguin atendre els casos lleus de grip i receptar determinats fàrmacs.

El sindicat considera que el nou pla no s’ajusta a la normativa vigent, ja que incompleix la Llei d’ordenació de les professions sanitàries (LOPS) de 2003 que regula els aspectes bàsics del personal sanitari, com l’exercici o la professió.

Per a MC, la proposta és una mostra més de la nul·la planificació dels recursos humans de la sanitat catalana i deixa al descobert que el pla de xoc d’atenció primària, anunciat l’any passat a bombo i platerets per la consellera de Salut, ha estat només un pla de xoc virtual, buit de contingut”.

Metges de Catalunya sosté que el nou projecte impulsat pel Departament de Salut persegueix uns objectius únicament economicistes i pretén suplir, de manera inadequada, el dèficit de personal que arrossega l’atenció primària des de fa temps. A més, adverteix que s’està posant en perill la continuïtat assistencial, ja que s’incrementen els filtres entre el facultatiu i el pacient.

D’altra banda, el sindicat lamenta que Salut no hagi plantejat, ni en el marc del Consell Català de la Salut (òrgan consultiu amb representació de tots els agents partícips en el sistema sanitari), ni en la Mesa de Negociació de Sanitat, una qüestió tan important com la modificació de competències del personal sanitari.