Patricio Martínez deixarà la Secretaria General de Metges de Catalunya (MC) en el 2n Congrés que el sindicat celebrarà el dissabte, 24 de maig, a Bellaterra i en el qual s'elegirà la nova direcció per als pròxims quatre anys. Martínez, llicenciat en Medicina per la Universidad Complutense de Madrid i especialista en psiquiatria i neurologia, deixa el càrrec després de 22 anys al capdavant del sindicat, amb la satisfacció d'"haver agrupat el professionalisme mèdic català al voltant de l'organització".
El líder sindical destaca que MC "ha deixat de ser un sindicat de metges per ser el sindicat dels metges" i remarca el creixement extraordinari de l'organització que recentment ha assolit els 8.000 afiliats, més de la meitat dels 15.000 facultatius que treballen a la sanitat pública i concertada de Catalunya.
"Actualment som el referent sindical mèdic més important, no tan sols del nostre país, sinó també de la resta de l'Estat, i això és un orgull per a l'organització", afirma Martínez. "Sempre he treballat amb l'objectiu de recuperar la dignitat professional dels metges i el reconeixement social que li pertoca, però ara ha arribat el moment de donar el relleu i renovar l'impuls del sindicat".
El secretari general d'MC agraeix la confiança "als afiliats" i també "a les persones que han treballat amb mi durant tot aquest temps" en la defensa dels interessos laborals i professionals dels metges, alhora que referma el seu compromís permanent amb l'organització: "Me'n vaig, però el sindicat sempre em tindrà al seu costat".
Entre les fites més importants de la seva trajectòria sindical, Martínez destaca la unificació, a finals de 2002, del Sindicat de Metges de Catalunya (SMC) i la Federació d'Associacions de Metges d'Hospitals de Catalunya (FAMHOC) en l'actual sindicat, així com la convocatòria, la primavera de 2006, de la mobilització més gran que han protagonitzat els facultatius catalans des de la transició democràtica, amb set jornades de vaga als centres sanitaris públics i concertats.
"Va ser un dels moments més durs, intensos i esgotadors al capdavant del sindicat", reconeix el secretari general d'MC, tot i que assegura que va valer la pena: "Estic segur que el Consell de la Professió Mèdica de Catalunya -òrgan que es va crear arran del conflicte- marcarà un abans i un després en la relació entre els metges i l'administració", afegeix.
Patricio Martínez, de 67 anys i nascut a Cienpozuelos (Madrid), va accedir a la secretaria general de Metges de Catalunya el 1986. Ha compaginat la seva activitat sindical amb l'exercici de la professió mèdica, primer com a cap de servei i director mèdic de l'Institut Municipal de Psiquiatria de Barcelona (1983-2001) i després com a cap del Servei de Psiquiatria de l'Hospital de l'Esperança de Barcelona, des de 2001. Paral·lelament, Martínez va presidir la Confederación Estatal de Sindicatos Médicos (CESM) entre 1987 i 2004.