Puig: “Hi ha morts col·laterals de la pandèmia que són atribuïbles a la resposta deficient del sistema sanitari”

“És evident que hi ha morts com a efectes col·laterals de la pandèmia que no són atribuïbles a la COVID-19, sinó al fet que el sistema sanitari no ha donat la resposta necessària en cas d’estrès”. Així de rotund s’ha expressat aquest dimecres el secretari general de Metges de Catalunya (MC), Josep Maria Puig, durant un debat a Catalunya Ràdio per analitzar les fortaleses i febleses de la sanitat catalana.

El dirigent sindical ha assegurat que aquest any, a Catalunya, hauran mort milers de persones més del que era esperable, moltes a causa del coronavirus SARS-COV-2 i altres per patologies no relacionades amb la COVID-19 que el sistema de salut no va poder atendre durant la primera onada de la pandèmia per falta de recursos. “Hem estat tres o quatre mesos, en què pràcticament tot s’ha aturat i només s’ha atès pacients amb COVID-19. És impossible concloure que aquesta aturada no ha tingut absolutament cap cost”, ha explicat.

De fet, Puig ha posat damunt la taula les xifres que publica periòdicament l’Instituto Nacional de Estadística (INE), segons les quals a finals d’octubre passat havien mort un total de 403.341 persones a tot l’Estat espanyol, 61.734 més que l’any passat. D’aquest excés de mortalitat, només 35.031 constaven en el registre de morts per la COVID-19 del Ministeri de Sanitat, és a dir, 26.703 persones havien finat per les circumstàncies de la pandèmia que no apareixen en els registres de la malaltia.

“Probablement, una part d’aquestes morts són degudes a la COVID-19 i potser no es van diagnosticar com a tals, però una altra part segur que són conseqüència d’altres patologies que s’han atès massa tard”, ha reiterat Puig, que ha afegit que el sistema ja venia funcionant al cent per cent abans de la pandèmia i amb l’arribada del coronavirus “ha començat a fer aigües per tot arreu”, sobretot per l’escassetat de plantilla. “Els professionals sanitaris, tant de l’atenció primària com d’hospitals, estem fent un esforç ingent, però falten mans”.

En aquest sentit, ha lamentat que Catalunya s’hagi convertit en una fàbrica que exporta personal mèdic recent format a altres comunitats autònomes o a l’estranger. “La meitat dels metges de família que van acabar el MIR el maig passat han marxat de Catalunya”, ha exemplificat. “No hem estat capaços de retenir aquest talent, oferint-li unes condicions laborals una mica atractives i això és francament greu”.

Per a Puig, la solució passa per donar una major estabilitat laboral als professionals de la medicina, una càrrega de treball compatible amb la qualitat assistencial i uns sous d’acord amb la seva responsabilitat i formació. I per arribar fins aquí, ha insistit, cal un major finançament sanitari: “Sense més recursos, ja pots planificar, tenir idees i elaborar informes encertats que no arribaràs enlloc”.

Ha recordat que el pressupost de Salut encara està un 1% per sota dels comptes de 2010 –amb una inflació a Catalunya del 16% durant aquest període– i que, per tant, les retallades encara no s’han revertit, “però el més punyent és que el pressupost global de la Generalitat, en canvi, ha augmentat un 30%”.