
Metges de Catalunya (MC) ha convidat diferents persones a compartir les seves lectures recomanades per a aquest Sant Jordi. La premissa és que tinguin algun vincle amb la medicina, la salut o el benestar físic i emocional.
Aquesta és la tria de cadascun d’ells i elles. Un magnífic recull literari d’història, assaig, novel·la i biografia per inspirar, reflexionar i trobar un parèntesi de cultura i pau en aquest món convuls que ens ha tocat viure.
Marc Albiol, R4 de medicina de família
Llibre recomanat: 'Crònica d’una societat intoxicada', de Joan-Ramon Laporte
“Aquest llibre ens convida a reflexionar sobre la medicalització de la societat i el nostre paper com a professionals de la salut. Laporte, amb una trajectòria reconeguda en farmacologia clínica, analitza com l’ús excessiu i sovint innecessari de medicaments pot afectar negativament la salut pública.
No busca assenyalar culpables, sinó fomentar un debat obert i honest sobre com podem millorar el sistema sanitari"
Mariona Vàzquez i Mas, estudiant de sisè de Medicina
Llibre recomanat: 'Metges republicans espanyols exiliats', del Dr. Pelai Vilar Puig
"El Dr. Vilar i Puig recull el llistat de metges que arribaren a Mèxic d’entre el mig milió persones exiliades a causa de la Guerra Civil, i les aportacions que van fer als sistemes sanitaris estrangers. El llibre és un magnífic testimoni de l’èxode mèdic i intel·lectual que es va patir en aquell moment, entre els quals destaquen molts metges catalans com el del Dr. Oriol i Anguera o el Dr. Pi Sunyer, catedràtic de Fisiologia de gran prestigi. És un llibre de poques edicions”
Anna Robert, psicòloga clínica
Llibre recomanat: 'La mort d’Ivan Ilitx', de Lleó Tolstoi
“És un llibre clàssic que parla de la malaltia sobrevinguda i del procés de morir en el context del segle XIX. Tracta sobre la soledat, mentre el protagonista pateix física i psicològicament, i aborda el concepte de la ‘conspiració del silenci’: quan no se li diu al malalt allò que ja sap i vol que se’n parli per sentir-se alliberat. És una obra curta, colpidora, que si no heu llegit no us decebrà”
Xavier Lleonart, cirurgià d’Urgències
Llibre recomanat: 'Cossos i ànimes', de Maxence van der Meersch
“Escrit en una època on hi havia molt poca literatura d'aquest gènere i tot el que hi havia eren llibres i algunes sèries antigues, en què els metges (tots homes) eren herois que salvaven vides sense despentinar-se. Aquesta novel·la parla dels sentiments i les emocions dels personatges, i de les seves contradiccions. Em va captivar i el vaig llegir unes quantes vegades”
Xelo Casado, psicòloga clínica
Llibre recomanat: ‘Dones rebels. Històries contra el silenci', d’Aïna Torres i Rexach
“22 biografies de dones valentes, pioneres i alliberades que van fer feminisme quan era revolucionari. Entre elles, una de les primeres metgesses catalanes, Maria Oliveras i Collellmir, que va introduir a Catalunya diferents avenços en el camp de l’anestesiologia a mitjans de segle XX”
Josep Maria Serra, anestesiòleg
Llibre recomanat: 'Sobretot no facis mal', de Henry Marsh
“Un llibre per aprendre Medicina. Les experiències viscudes et fan reflexionar i tenir una mirada àmplia i humanista. Pots aprendre una tècnica en uns quants mesos i aplicar-la amb expertesa en pocs anys, però et pot costar tota una vida professional aprendre quan s’ha d’aplicar i quan no”
Josep Lluís Martin i Berbois, doctor en història contemporània
Llibre recomanat: 'De matasanos a cirujanos' de Lindsey Fitzharris
“Aquest llibre històric narra la revolució mèdica a l'època victoriana mitjançant la vida del cirurgià Joseph Listen, el qual va reduir les taxes de mortalitat extremadament elevades d'aquell moment. Fa una descripció detallada de l'evolució de la medicina, força primària, des de l'any 1840 fins al 1870”