Sindicats mèdics de Catalunya, Madrid i Euskadi: "La proposta d'Estatut Marc demostra que als facultatius només els queda el camí del conveni propi"

dilluns, 20 gener, 2025
Mónica García, ministra de Sanitat

Després d’una lectura minuciosa de l’esborrany d’Avantprojecte de Llei de l’Estatut Marc del personal estatutari dels serveis de salut elaborat pel Ministeri de Sanitat, Metges de Catalunya (MC), la Asociación de Médicos y Titulados Superiores de Madrid (AMYTS) i el Sindicato Médico de Euskadi (SME) consideren que el text evidencia que el recorregut de la regulació conjunta de les condicions de treball dels sanitaris “ha arribat al final”. Per a les tres organitzacions, majoritàries a les seves respectives comunitats autònomes, els aspectes més sensibles i polèmics de la proposta ministerial afecten exclusivament el col·lectiu mèdic i això és una mostra de la “singularitat de la professió”, que ha de tenir la capacitat de negociar de manera directa i segregada les seves pròpies condicions laborals i professionals.

En aquest sentit, MC, AMYTS i SME valoren la reforma de l’Estatut Marc com un “punt d’inflexió” que fa necessari un replantejament general de l’encaix dels metges com a personal al servei de l’Administració. “És una manca de tota lògica que les especificitats de la professió, determinants per al funcionament del sistema, es negociïn i regulin en un marc global, sovint hostil per als facultatius. Sanitat ha d'assumir que el camí és un altre si vol assegurar el lideratge, la qualitat i la sostenibilitat del Sistema Nacional de Salut (SNS)”.

Els tres sindicats lamenten que la ministra Mónica García hagi fet cas omís a les demandes i reflexions que li van traslladar personalment el mes de juny passat. “En lloc d'oferir una millora inequívoca de les condicions de treball perquè la sanitat pública sigui l'àmbit professional de referència i pol d'atracció de talent, el ministeri opta per la imposició, la prohibició i les restriccions amb l'objectiu de tenir lligats de mans els professionals”.

Pel que fa al contingut concret de l'esborrany, asseguren que Sanitat fa un “exercici de trilerisme” amb l'establiment de la nova classificació professional, ja que el mateix document n'exclou qualsevol efecte retributiu. Així mateix, la implantació de les guàrdies de 17 hores serà “summament dificultosa” i moltes administracions sanitàries optaran per continuar com fins ara, al·legant raons organitzatives o assistencials, tal com se'ls permet al mateix text estatutari.

Les organitzacions retreuen que amb l'esborrany es continua perpetuant “l'esclavisme de la jornada complementària”, a la qual ara només s'hi fa un retoc estètic amb un canvi de nom: “Es manté en els mateixos termes singulars i lesius per al professional mèdic”.

La determinació de l'exclusivitat de l'exercici professional a la sanitat pública per als caps de servei pot resultar “contraproduent” en el moment que els metges situïn sobre la balança les condicions que ofereix el sector públic i les compari amb el privat. “L'exclusivitat obliga a triar i, tenint en compte la infradotació de recursos del SNS, que condueix en molts casos a la precarietat, la pressió assistencial i l'esgotament, no seran pocs els facultatius que es plantejaran l'exercici a l'àmbit privat amb una  necessitat de plantilla creixent a causa de l'increment sostingut de la subscripció de pòlisses per part de la població”.

Finalment, l'establiment, novament per la via de la imposició, de la dedicació exclusiva a l'SNS durant els cinc anys posteriors a l'obtenció de títol d'especialista representa una “coacció intolerable de la llibertat professional que condiciona la carrera dels metges joves per retenir-los per la via del càstig i no de la motivació i la il·lusió”.

Quan tots els estudis i anàlisis conclouen que el benestar professional, basat en unes condicions laborals i professionals estimulants, és determinant per a la sostenibilitat del sistema, l'Administració opta per una “política de puny tancat retrògrada i inefectiva”.

Per tot això, MC, AMYTS i SME fan una crida al conjunt d'entitats i associacions col·legials, sindicals i científiques que representen el col·lectiu mèdic a unir-se i fer front comú davant el Ministeri de Sanitat per aconseguir el reconeixement de la singularitat de la professió mèdica i la seva plasmació en un espai propi de negociació que afavoreixi els drets del personal facultatiu. Properament sol·licitaran una reunió amb la ministra Mónica García per abordar la iniciativa.