Tomàs: “La sanitat catalana no es pot permetre que cada any marxin 500 metges a l’estranger a buscar feina”

El president de Metges de Catalunya (MC), Albert Tomàs, ha advertit al conseller de Salut, Boi Ruiz, que el sistema sanitari públic català “no es pot permetre que cada any marxin 500 metges a l’estranger a treballar, perquè aquí no troben feina”, amb relació a les últimes dades facilitades per la Organización Médica Colegial (OMC) que revelen que Catalunya és la segona comunitat amb més migració mèdica per darrere de Madrid.

Durant la presentació del programa “El Debat de La 1” de TVE Catalunya, emès aquest dimecres amb la presència al plató del conseller de Salut, Tomàs ha lamentat que Catalunya destini una despesa sanitària per càpita de només 1.095 euros, molt per sota dels més de 1.500 euros que inverteix el País Basc i dels 1.200 euros de mitjana estatal.

Per al president de MC, aquesta limitació financera fa que les llistes d’espera dels centres sanitaris carreguin actualment amb el pitjor llast de la crisi i es registrin demores de més d’un any, per exemple, per a una ressonància magnètica de columna lumbar. “Des que el professional detecta el problema i fins que el pacient té el diagnòstic, passa un any. Després, pot esperar dos anys més perquè l’operin”, ha explicat.

A més, ha criticat el tancament de 66 dispositius d’atenció continuada nocturna en centres d’atenció primària (CAP) a causa de les retallades, que han provocat una pèrdua de l’atenció de proximitat, sobretot, en poblacions petites de l’àmbit rural.

En aquest sentit, Boi Ruiz ha assenyalat que el Departament de Salut no es planteja reobrir cap d’aquests punts d’atenció continuada, ja que no ha detectat un increment del volum de la demanda que justifiqui la presència permanent als centres, durant les nits, d’un metge, un infermer i un zelador. “De moment, no hem tingut cap problema de desatenció a ningú”, ha dit.

En el debat, el conseller ha anunciat que les llistes d’espera quirúrgiques, tant dels processos garantits com dels que no, acumulaven un total de 180.000 persones a finals de 2013, o el que és el mateix, 30.000 pacients més que quan va arribar al departament. “El problema estructural de les llistes d’espera no està en la crisi, sinó en l’infrafinançament crònic”, ha afirmat Ruiz, que s’ha queixat de la falta d’equitat en la redistribució dels recursos del sistema de finançament de les comunitats autònomes. 

“No podem continuar mantenint un esforç permanent i constant dels nostres professionals i ciutadans. Fins aquí hem arribat! Hem de recuperar el finançament adequat per restablir el poder adquisitiu dels professionals i reparar les llistes d’espera”, ha reivindicat.