El Jutjat Social número 1 de Mataró ha obligat el Consorci Sanitari del Maresme a readmetre una metgessa odontòloga acomiadada mentre estava d’excedència per maternitat, arran d’una demanda promoguda pel comitè d’empresa del qual forma part Metges de Catalunya (MC).
La sentència considera que la decisió del consorci és “desproporcionada, injustificada i clarament lesiva i discriminatòria” i critica l’entitat per haver “aprofitat un suposat defecte formal en la tramitació de la pròrroga (d’excedència) per suprimir el lloc de treball d’una mare treballadora”.
La metgessa, que presta serveis pel Consorci Sanitari del Maresme des de 2001, va demanar l’excedència per maternitat l’any 2006 per tenir cura de la seva primera filla. Dos anys més tard, el 2008, va néixer la seva segona filla i va sol·licitar una pròrroga del període d’excedència.
L’empresa sanitària va considerar que la doctora havia demanat la pròrroga fora dels límits establerts per la llei i que, per tant, es podia deduir que la treballadora volia causar baixa definitiva, motiu pel qual la va acomiadar.
El jutge, però, considera que la metgessa ni havia esgotat el període d’excedència de quatre anys, previst en el conveni col·lectiu, ni tampoc el de tres anys que estableix l’Estatut dels Treballadors, quan va comunicar a l’empresa que volia continuar gaudint del permís per maternitat.
MC aplaudeix la sentència ja que suposa una defensa inequívoca del dret a la conciliació de la vida professional i personal i, alhora, critica el menyspreu que ha demostrat el consorci envers els seus treballadors, en no comparèixer cap representant de la direcció a la vista judicial.
El sindicat anima els facultatius a exigir a les direccions de recursos humans el compliment rigorós de la normativa vigent sobre conciliació i recorda que, davant de qualsevol dubte o irregularitat, s’adrecin al delegat del centre o a la Secretaria d’Igualtat i Afers socials de MC creada recentment.